החופש הגדול בעיצומו, יש הורים שכל יום מתכננים מראש מה לעשות ויש את אלו שזורמים. יש את אלו שכיף להם להיות בבית עם הילדים ואת אלו שנהנים לחפש איתם אטרקציות מחוץ לבית. וגם את אלו שלא יכולים לקחת כל כך הרבה חופש מהעבודה ולכן נעזרים בסבא/סבתא/צהרון ויש את אלו שפשוט לא אוהבים את החופש. לא משנה איזה סוג הורה אתה, כי כולם טובים, חשוב שתדע שבמיוחד בתקופה הזאת הילד/ה שלך חשופים יותר לשינויים ומעברים. בדיוק כמו הגדולים, כל ילד מגיב למעברים בצורה שונה. מאמר זה יעסוק באופן בו ילדים מגיבים למעברים, כיצד מתבטא הקושי במעברים אצל ילדים, איך אנחנו ההורים יכולים לעזור להם ומתי מומלץ לפנות לאיש מקצוע. מעבר הוא בעצם שינוי חדש שיש להתרגל עליו, זה נכון שילדים מטבעם מסתגלים מהר לשינויים, לפעמים יותר טוב מאיתנו המבוגרים. למרות זאת ניתן להקל עליהם בעת שינוי כך שההסתגלות תהיה טובה יותר. קושי במעברים אצל ילדים בתקופה זו היא מאוד טבעית. חלק מהילדים משנים מסגרת או אפילו נפרדו מהגננת או אולי יפגשו שנה הבאה מורה חדשה. גם אלו שנשארים באותה מסגרת, עצם החופש הוא מעבר ממסגרת ברורה וידועה למסגרת של חופשה. ילדים בגיל הרך וגם ילדי בית הספר יגיבו למעברים בצורה שונה, לרוב נראה שינוי התנהגותי ובגילאים היותר גדולים הם אף יוכלו להביע זאת מילולית. חלק מהילדים יחזרו להתנהגויות ישנות כמו בכי ממושך, התפרצויות זעם, קושי בהרדמות ואפילו הרטבות לילה. בגילאי בבית הספר יתכן והם יפגינו חוסר שקט ואף הימנעות ממעברים נוספים כמו הסתגרות בבית או סירוב להגיע למפגשים או אירועים.
מה ההורים יכולים לעשות בכדי לעזור לילדים להסתגל טוב יותר למעבר –
1. לקבל את המעברים כחלק מהחיים – להבין כי המעברים הם חלק מחיינו וזה חלק מההתפתחות הטבעית שלהם וזהו בעצם תרגול לקראת השתלבות בעולם המבוגרים.
2. לעזור להם להבין מה עובר עליהם – כאשר אתם מזהים את הקושי במעברים לדוגמא פעוט אשר מתקשה להירדם או ילד אשר נכנס לרכב בפנים זעופות. לומר להם מה אתם רואים " אני רואה שקצת קשה לך להירדם היום" או " אני רואה שאתה כועס שאני לוקחת אותך היום לסבא". חיבור בין ההתנהגות לרגש יעזור להם בעתיד לומר להם מה הם מרגישים.
3. סבלנות – אין ספק שזה יכול להיות מעצבן ולא תמיד יש זמן או כוח להתמודד עם ילד/ה כועסים. לפעמים זה בדיוק שאנחנו ממהרים לעבודה או עייפים ורוצים גם ללכת לישון אבל חשוב לומר לעצמכם שהילד לא עושה לכם בכוונה. הוא עצמו מתוסכל וכועס ולא ממש יודע למה. תאמרו לעצמכם שעכשיו הילד שלכם זקוק לכם כאילו עכשיו הוא נפל בגן השעשועים וזה נורא טבעי שתיגשו ותעזרו לו.
4. שיתוף – אחת הדרכים הכי טובות לעזור לילד להתמודד עם קושי במעברים הוא לשתף אותו במתרחש ולתכנן יחד איתו את הפעילויות. מומלץ יום לפני לקראת השינה להזכיר לו מה הולך להיות מחר, אם צריך להכין תיק אפשר לתת לילד להיות שותף בהכנה.
מתי כדאי לפנות לאיש מקצוע?
כמו שכתוב במאמר הקושי והשינויים הם טבעיים והם חלק מהחיים שלהם ושלנו. אך יש מקרים שבהם הקושי נשאר לאורך זמן ואז החוויה האישית של הילד/ה הם תסכול וכעס ממושכים. אם לדוגמא ילד/ה מתקשים להיפרד מכם בגן/בית הספר במהלך כל השנה או תינוק/פעוט אשר בכל פעם שנכנס לאוטו הוא בוכה ואין שיפור לאחר זמן מה. אם הילד חווה קושי בשינה ומתקשה להיפרד מכם בלילה ולא משנה מה אתם עושים אין שיפור. במקרים האלו מומלץ להגיע לפגישה עם איש מקצוע בכדי לנסות ולחשוב על סיבות אפשריות למצב. אפשרויות לדוגמא הן קושי בוויסות רגשי, הפרעות קשב, קושי רגשי אשר ניתן לעזור לילד במקרים אלו בעזרת טיפול בריפוי בעיסוק, טיפול רגשי ולעיתים אף טיפול בקבוצות.