ביחד, מרכז לטיפול בילדים והורים. https://mbeyahad.com/ מרכז ביחד לטיפול בילדים והורים, קבוצות חברתיות, ריפוי בעיסוק ו-CBT Mon, 18 Oct 2021 06:44:46 +0000 he-IL hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.8.1 https://mbeyahad.com/wp-content/uploads/2020/03/FAVICON-MBEYAHAD.png ביחד, מרכז לטיפול בילדים והורים. https://mbeyahad.com/ 32 32 פניה למרכז ביחד https://mbeyahad.com/%d7%a4%d7%a0%d7%99%d7%94-%d7%9c%d7%9e%d7%a8%d7%9b%d7%96-%d7%91%d7%99%d7%97%d7%93/ https://mbeyahad.com/%d7%a4%d7%a0%d7%99%d7%94-%d7%9c%d7%9e%d7%a8%d7%9b%d7%96-%d7%91%d7%99%d7%97%d7%93/#comments Mon, 18 Oct 2021 06:37:33 +0000 https://nzbeyahad.wpengine.com/?p=2893 השבוע, בתום העבודה בקבוצה החברתית אמר נדב בן החמש להוריו ,בהקשר למשחק בגן כי: 'דניאל כבר לא החבר הכי טוב שלי כי הוא לא יודע איך לשחק'. נדב הבין ,שחברות מבוססת על החלטה משותפת ולא רק על מישהו שאומר לו מה לעשות, הוא התעצם והצליח לעמוד מול הבריון בגן. היום, יש לו חבר חדש שהמשחק […]

הפוסט פניה למרכז ביחד הופיע ראשון בביחד, מרכז לטיפול בילדים והורים.

]]>

השבוע, בתום העבודה בקבוצה החברתית אמר נדב בן החמש להוריו ,בהקשר למשחק בגן כי: 'דניאל כבר לא החבר הכי טוב שלי כי הוא לא יודע איך לשחק'.

נדב הבין ,שחברות מבוססת על החלטה משותפת ולא רק על מישהו שאומר לו מה לעשות, הוא התעצם והצליח לעמוד מול הבריון בגן. היום, יש לו חבר חדש שהמשחק איתו הוא יותר הדדי, הם קשובים אחד לשני ושומרים על כך שלכל אחד תהיה הזכות לבחור ולהחליט במפגש חברתי.

הוריו של נדב , דווחו כי הבחינו במצבים בהם מעז לעמוד על שלו , להביא את הרעיון שלו ולומר לאחר 'לא' כשלא מעוניין לשחק במשחק שלו או כשלא מעוניין לעשות מה שדרש ממנו.

 

אז איך הכל התחיל?

בתחילת הדרך תארו הוריו של נדב כי בגן הוא כבוי, זהיר, לא יוזם – אם הגננת לא פונה אליו הוא לא מדבר ,הוא מתחיל לבכות כשמישהו נוגע בו (מלטף את ראשו, נוגע לו בגב), הוא נהנה לשחק בחצר לחפור ולמצוא אוצרות בתוך החול ואחרי שמוצא, כשחבר ניגש אליו ורוצה את האוצר, הוא תמיד נותן אותו בהכנעה .

בגן נמנע מביצוע משימות מאתגרות בחצר, למרות שבבית מצליח לעשות אותן. בבית מגיב בתגובות רגשיות חזקות כשחווה מצבים מתסכלים .

תכנית העבודה הכוללת שנבנתה עבורו במרכז ביחד שילבה טיפול ריפוי בעיסוק פרטני וקבוצה חברתית לילדי הגן, לצד הדרכה להורים וקשר עם גננת הגן.

במהלך תהליך ההערכה זוהה כי לנדב חולשה פיזית ושגורמת לחשש מתפעול נדנדה גבוהה, קשיים בעיבוד תחושתי: בערוץ  השמיעתי( הוא נבהל מרעשים, סוגר אזניו כששומע רעש של מכשיר מטרטר, מתכנס בעצמו כשמישהו מדבר חזק) ,בעל רגישות יתר למגע: (אם מישהו נוגע בו באופן לא צפוי ,זה גורר תגובות של כעס, הוא מתכווץ כשמלטפים לו את ראשו , חש אי נעימות מגריבת גרביים ),מחפש תחושה חזקה שהיא נעימה ומרגיעה( כמו להתנדנד בכסא, להסתובב סביב עצמו, לחפש פעילות המערבת תנועה ).

בנוסף, זוהו קשיים במעברים, נדב זקוק להרבה זמן והכנה כדי לעבור בין מצבים שונים במהלך היום, וקשיים לזכור הוראה ,כשהוא מקבל הוראה ארוכה ,הוא צריך הרבה חזרות כי נוטה לשכוח או להיות מוסח.

בטיפול הפרטני חיזק נדב את הסיבולת שלו, למד להיתלות על טרפז לאורך זמן, למד להאמין בעצמו וביכולתו לצלוח אתגרים , הוא דווח פחות על התעייפות והצליח לשחק לאורך זמן. במפגש משותף של נדב וההורים התאמנו ביחד, על המודעות לכך שלכל אחד יש דברים שנעימים לו יותר או פחות, ונדב הבין כי מותר להגיד לאחרים כשהם עושים לו דברים לא נעימים, ושהדברים שלא נעימים לו דווקא נעימים לאחרים ולכן , הם לא מתכננים להכאיב לו אלא דווקא לאהוב אותו .הוריו של נדב למדו כי נדב לא אוהב שבבית הם נוגעים בו מאחור, וכיום הם מכינים אותו לקראת החיבוק שמתקרב ואפילו מוותרים על החיבוק לטובת רגע משותף של משחק במכוניות.

ההורים קיבלו הדרכה כיצד לתת לנדב הוראות, איך למקד אותו , לתת לו דרכים לזכור את רצף הפעילויות השונות וגם זמן רגוע, שבו מותר וצריך לחלום ולהרגע , מבלי שמישהו מאיץ בו  .גננת הגן קבלה הדרכה כיצד לעודד את נדב לגלות יוזמות בגן, לחזק על היכולת להסביר עצמו, לבקש עזרה וליזום.

בקבוצה הרגיש נדב תחושה טובה כשהיה חלק פעיל מקבוצת בני גילו, הוא תרגל איך לתת רעיון למשחק עם החברים, הצליח ללמד אותם דברים שיודע וזכה בהתפעלות מהם, קיבל חיזוק על גילויי יוזמה , על היכולת לפתור בעיה ולבקש עזרה. קיבל חיזוק כשהתאמץ לומר לחבר' זה לא נעים לי' אני רוצה משהו אחר' וגילה ,  שחבר טוב עדיין נשאר חבר ,גם כשהוא אומר זאת.

נדב סיים את הטיפול ויוזמן למעקב כדי לוודא שהישגיו הנפלאים נשמרים וכדי לתת מענה לאתגרים הנוספים כשיגיעו .אם גם ילדכם חווה קושי או תסכול, מוזמנים לצור קשר ויחד נבנה מענה כולל.

הפוסט פניה למרכז ביחד הופיע ראשון בביחד, מרכז לטיפול בילדים והורים.

]]>
https://mbeyahad.com/%d7%a4%d7%a0%d7%99%d7%94-%d7%9c%d7%9e%d7%a8%d7%9b%d7%96-%d7%91%d7%99%d7%97%d7%93/feed/ 31
שיחת אבחון – מבט מבפנים https://mbeyahad.com/%d7%a9%d7%99%d7%97%d7%aa-%d7%90%d7%91%d7%97%d7%95%d7%9f-%d7%9e%d7%91%d7%98-%d7%9e%d7%91%d7%a4%d7%a0%d7%99%d7%9d/ https://mbeyahad.com/%d7%a9%d7%99%d7%97%d7%aa-%d7%90%d7%91%d7%97%d7%95%d7%9f-%d7%9e%d7%91%d7%98-%d7%9e%d7%91%d7%a4%d7%a0%d7%99%d7%9d/#comments Tue, 22 Dec 2020 09:55:06 +0000 https://nzbeyahad.wpengine.com/?p=2768 שיחה ראשונה במרכז ביחד עם אורית מנהלת המרכז, שיחה שמטרתה לאסוף הרבה מידע ולמפות את הקושי. מה בית ויסות חושי / רגשי / תפקודים ניהולים והתנהלות חברתית.

הפוסט שיחת אבחון – מבט מבפנים הופיע ראשון בביחד, מרכז לטיפול בילדים והורים.

]]>

היא פנתה אליי בשיחה טלפונית דחופה ,ובקול נסער דיברה על הבת שלה, הילדה שחווה קשיים רגשיים. היא תארה כיצד לילדתה תגובות רגשיות חריפות: כשהיא כועסת היא צועקת ומשליכה חפצים, מצב הרוח שלה משתנה בבת אחת ומאוד קשה לעצור אותה כשהיא נכנסת להתפרצות. 

הם ניסו כל מידי דרכים להתמודד : לכעוס, לאיים , לוותר, להתעלם, להסיח את הדעת, לחבק ,לנחם, להציע פרס אם מצליחה להתגבר ועדיין….מרגישים שלא יודעים כיצד נכון לפעול ושהבית שלהם מתוח , מאוד מתוח ,'הולכים על ביצים '. ' אני מחפשת מטפל רגשי ' היא אמרה.

 

אני השבתי כי במרכז שלי יש מגוון טיפולים וכי עדיין לא ברור לי על סמך התאור שלה, מהו הטיפול המדוייק עבורם  והזמנתי למפגש
היכרות וחשיבה משותפת. לא לפני ששלחתי שאלונים, למילוי ע"י ההורים והמסגרת החינוכית, כדי לאסוף עוד מידע ולהסתכל רחב . (חשוב לי להבין מה היתה ההתפתחות בשנים הראשונות , האם התינוקת הזו נולדה עם מזג נינוח או סוער , כיצד מתמודדת עם שינה , אכילה, מה סוג המשחק המועדף, מאיזה משחק נמנעת, כיצד פועלת בקבוצה, מקשיבה להוראות, מגלה עצמאות, יכולת להעסיק עצמה במשחק . האם הקושי ליווה אותה מההתחלה או שהתחיל בעקבות ארוע מסויים ועוד ועוד ) המידע הזה ממקד את השאלות במפגש הראשון.

 

במפגש הראשון שאלתי הרבה הרבה שאלות נוספות , למשל -תארו את שגרת הבוקר ,האם קמה במצב רוח טוב, מתארגנת לבד? לפעמים? יום ככה יום אחרת? מה עוזר לה להצליח? האם זקוקה לעזרה? לדירבון? ליותר זמן כדי להשלים משימות ? לפרס? האם יש הבדל בין התפקוד כשאבא שם  או כשאמא שם ? האם יש שינוי בין בוקר רגיל לבוקר של חופש/ שבת?

מהשיחה עלה כי הילדה מצליחה להיות עצמאית ולגייס מוטיבציה כשיש משהו שחשוב לה, אך מתייאשת וחווה תסכול כשמשעמם לה או כשקשה לה. זיהינו כי קיים קושי בתכנון ופתרון בעיות, כי צריך להגיד לה מה לעשות וכי קשה לה למצוא לבד רעיון לפעילות. ראינו כי יש הבדל בין היכולת שלה לשחק עם חברה 1 לבין קושי לשחק בקבוצה. זיהינו כי הקצב שלה איטי יחסית למה שהסביבה דורשת ושפעמים רבות היא עוצרת, משתהה, חולמת, מביטה באחרים פועלים ורק אחרי שהם מסיימים היא מתחילה לפעול . 

זיהיתי כי קיים חשד לקושי בתפקודים הניהוליים וכי יש להמשיך להעמיק בברור החשד בנוסף, יש צורך לברר גם את נושא העיבוד החושי  –  ההורים דווחו על תגובה שלילית לרעשים, הילדה לא מרגישה בטוח לדבר ולהשתתף בקבוצה אך בבית ,יכולה להיות מובילה ודעתנית. הילדה מגיבה באופן שלילי למרקמים שונים/ בדים/ בגדים ויש אי נוחות עד שמוצאת את הבגד שאותו רוצה ללבוש.

 

חשוב היה לשמוע בשיחה את שני ההורים, כשכל אחד מהם תופס אחרת את הקשיים. בסיום פגישת ההורים ניתן היה למפות באופן גס את הקשיים ולחשוב על כוונים לטיפול – ניתן היה להבין כי דווקא טיפול רגשי, הטיפול אותו בקשה האם בשיחת הטלפון הראשונית , אינו הטיפול הדרוש במיידי במקרה זה. יש כאן הרבה מידע הקושר את התגובות הרגשיות של הילדה לקשיים בתפקודים הניהוליים – קושי להתמקד ולהתנהל בזמן קצר, קושי לזכור הוראה, קושי לתכנן, קושי לוויסות רגשי.

קשיים ,שאם ההורים היו מבינים את הסיבות לקשיי הילדה ,הם היו יכולים להתאים את הדרך בה מתנהלים מולה בבית ועוזרים לה להתגבר.

 

אני מאמינה בכח של הורים -הדרכת הורים ממוקדת ויישומית נותנת כלים מעשיים לשיפור התפקוד והתפקודים הניהוליים בשגרת היומיום. משהו שהוא יעיל וקצר ,במטרה לעזור לילדה לחוות שליטה והצלחה בשגרת הבוקר, לעזור לילדה לשפר התמודדות בעת חווית אי הצלחה ולהורים
,יעיל כדי לשפר תחושת שליטה הורית , ביכולת ההורית לנהל את המתרחש בבית וביכולת להביא לאוירה טובה.

ניתן לשלב את הילדה בקבוצה חברתית עם בני הגיל, כדי ללמוד איך להנות ממשחק משותף, לשפר את היכולת לבקש עזרה כשקשה לה ולשכלל את היכולת לגייס מאמץ ולחוות תסכול. גם מפגשי ריפוי בעיסוק עם הילדה יכולים לבוא בחשבון ,כדי לשכלל את היכולת להתמודד עם מגוון גרויים תחושתיים ולהקל על יכולת ההשתתפות בפעילויות במקומות רועשים, להיות עצמאית בלבישת הבגדים , ניתן להרכיב תכנית שתסייע

לילדה להתנהל ביום יום לצד תרגילים שיעזרו להגיע לרגיעה.

 

הזמנתי את הילדה למפגש היכרות כדי שאני אוכל להתרשם מהיכולת שלה ליצור קשר , להקשיב להוראות, לשחק ביחד, להתנהל עם הגוף במתקנים השונים, נתתי להורים שאלונים נוספים לברור העיבוד החושי והתפקודים הניהוליים. 

 

אחרי ההיכרות עם הילדה וקידוד השאלונים ,ניפגש שוב ונחליט יחד כיצד יוצאים לדרך. ביחד .

 

 

הפוסט שיחת אבחון – מבט מבפנים הופיע ראשון בביחד, מרכז לטיפול בילדים והורים.

]]>
https://mbeyahad.com/%d7%a9%d7%99%d7%97%d7%aa-%d7%90%d7%91%d7%97%d7%95%d7%9f-%d7%9e%d7%91%d7%98-%d7%9e%d7%91%d7%a4%d7%a0%d7%99%d7%9d/feed/ 2
טיפול רגשי באמצעות אמנות https://mbeyahad.com/%d7%98%d7%99%d7%a4%d7%95%d7%9c-%d7%91%d7%90%d7%9e%d7%a0%d7%95%d7%aa/ https://mbeyahad.com/%d7%98%d7%99%d7%a4%d7%95%d7%9c-%d7%91%d7%90%d7%9e%d7%a0%d7%95%d7%aa/#comments Mon, 04 May 2020 07:28:13 +0000 https://nzbeyahad.wpengine.com/?p=2628 הדרכת הורים ממוקדת, הנותנת ידע וכלים להורים לילדים צעירים עם חשד להפרעת קשב וקשיים בתפקוד

הפוסט טיפול רגשי באמצעות אמנות הופיע ראשון בביחד, מרכז לטיפול בילדים והורים.

]]>
מהו טיפול באמנות?

מאחורי טיפול באמנות עומדת ההבנה שבכוחה של האמנות לרפא ולהעצים את היחיד, בעודה מסייעת להעלות תכנים ורגשות שקשה לנסח באופן מילולי. מחקרים מראים שלפעולת היצירה של האמנות יש אפקט מרפא, הן על הגוף והן על הנפש. טיפול באמנות מגיע לנושאי הליבה של המטופל באופן מהיר יחסית ואפקטיבי, ובכך מאפשר למטופלים להתבונן בבעיה מנקודת מבט שונה וחדשה.

 

מדוע טיפול באמנות מתאים מאד לעבודה עם ילדים?

לילדים אין תמיד את היכולת המילולית לתמלל את עולמם הפנימי באופן ברור. האומנות מסייעת להם לבטא את רגשותיהם וחוויותיהם באופן לא מילולי, בעודה מהווה שפה מאד טבעית ומוכרת עבורם. כל תמונה מספרת סיפור – ואמנות מסייעת לילדים ולנוער לספר סיפור שלא יכלו לבטא באופן אחר עד כה. האמנות הינה גם כלי חזק לפורקן של רגשות פחות נעימים כגון עצב, כעס, בושה ועוד. ילדים יכולים לפרוק רגשות עזים בחומר ולשחרר מעצמם הרבה מהעומס הנפשי. עבור ילדים החווים קשיים רגשיים, חברתיים או לימודיים, האמנות מהווה הזדמנות נפלאה לחוות שליטה בעולם הנחווה לא פעם עבורם ככאוטי ולא צפוי. בזמן יצירה, הילד בשליטה בחומר, וביכולתו לפתח מיומנויות ולהיות גאה בתוצריו המעניקים לו תחושה של הישג בעולמו.

 

מה קורה במפגשים?

במהלך הפגישות הטיפוליות, התנהלות הילד ביצירה ובמשחק וכן תוצריו האמנותיים השונים, מספקים למטפל מידע רב לגבי צרכיו ההתפתחותיים והרגשיים. במהלך המפגש הילד יכול להשתמש במגוון רחב של חומרים כגון צבעי פנדה, צבעי גואש, חימר, ניירות, טושים ועוד בתהליך היצירה. אין כל צורך בניסיון או ביכולות אמנותיים, מאחר והתהליך מתמקד בהבעה עצמית ולא ביצירת תוצר מוצלח או אסתטי. הילד יכול לבחור ליצור באופן חופשי או שהמטפל יכול לסייע לו בתהליך היצירתי על ידי מתן הנחיה מובנית. הנחיות המטפל במצבים אלה מטרתן לקדם עד כמה שניתן את הילד לקראת השגת מטרות הטיפול. לאחר היצירה, אפשר ב לתת לאמנות להביע את התכנים ללא ליווי מילולי, תוך כבוד רב לתוצר עצמו; או שהמטפל והמטופל יכולים לדון יחד אודות התוצר האמנותי.

מעבר ליצירה בחדר, הטיפול באמנות משלב משחק סימבולי, משחקי לוח, כתיבה, שיח חופשי ואף שימוש בכלים טכנולוגיים שונים (אפליקציות, משחקי מחשב, תכנות יצירה שונות של סרטים, מוזיקה ועוד) כדי ליצור אצל המטופל נכונות גדולה יותר לשיתוף והתגייסות לטיפול. מטרת המטפל להקשיב למה שהמטופל מביא לחדר ולעולם שהוא מביא עימו, ולהצטרף אליו אל תוך עולם זה. בנוסף, אל תוך השיח הטיפולי בחדר נכנסים גם כלים קוגניטיביים והתנהגותיים, כגון פיתוח מודעות עצמית למחשבות והתנהגויות פחות מועילות ולימוד אופני חשיבה ושיח פנימי מקדמים יותר.

 

 אילו פורמטים של טיפול באמנות קיימים?

טיפול באמנות יכול להתקיים באופן פרטני, דיאדי (הורה-ילד) או קבוצתי, בהתאם לצרכים הרגשיים, החברתיים והתקשורתיים של כל ילד ובהתאם למטרות הטיפוליות שנקבעו. לצורך חיזוק מיומנויות חברתיות שונות, קבוצות טיפוליות יכולות להתקיים בחדר הטיפול.

 

מדוע הדרכות ההורים משמעותיות לטיפול בילד?

להורים כוח רב ביצירת שינוי מהותי אצל ילדם. לא פעם מגיעים הורים לטיפול למודי ניסיון מטיפולים קודמים או עייפים מהתמודדות יומיומית מאתגרת עם ילדם, ולעיתים אין את הכוח להתגייס להגעה להדרכות. קודם כל, זה מאד מובן! בדיוק מסיבה זו ההדרכות מגיעות כדי למלא את המצברים. הורים מקבלים ליווי ותמיכה לאורך הדרך וכלים שימושיים ליישום בבית. ובעיקר – פגישות אלה הן מהותיות לטיפול ומאפשרות להעביר את המטרות ואת מוקדי הטיפול גם למרחב הביתי המשמעותי. מניסיוננו רב השנים, הטיפולים האפקטיביים ביותר הם אלה שמשלבים הדרכה הורית תדירה ועקבית.

בנוסף להדרכת הורים חודשית, הטיפול באמנות מלווה ביצירת קשר עם גורמי טיפול נוספים ובליווי והדרכה של צוותי החינוך – וכל אלה מתוך תפיסה שעבודה מערכתית טובה תורמת באופן המשמעותי ביותר לקידום הטיפול.

 

כתבה: מיקי אמסטרדם, MA, מטפלת באמנות מוסמכת

 

הפוסט טיפול רגשי באמצעות אמנות הופיע ראשון בביחד, מרכז לטיפול בילדים והורים.

]]>
https://mbeyahad.com/%d7%98%d7%99%d7%a4%d7%95%d7%9c-%d7%91%d7%90%d7%9e%d7%a0%d7%95%d7%aa/feed/ 2
הפרעת קשב וריכוז בילדים צעירים ושיטת POET https://mbeyahad.com/%d7%94%d7%93%d7%a8%d7%9b%d7%aa-%d7%94%d7%95%d7%a8%d7%99%d7%9d-poet-%d7%9c%d7%99%d7%9c%d7%93%d7%99%d7%9d-%d7%a2%d7%9d-%d7%a7%d7%a9%d7%99%d7%99%d7%9d-%d7%91%d7%aa%d7%a4%d7%a7%d7%95%d7%93/ https://mbeyahad.com/%d7%94%d7%93%d7%a8%d7%9b%d7%aa-%d7%94%d7%95%d7%a8%d7%99%d7%9d-poet-%d7%9c%d7%99%d7%9c%d7%93%d7%99%d7%9d-%d7%a2%d7%9d-%d7%a7%d7%a9%d7%99%d7%99%d7%9d-%d7%91%d7%aa%d7%a4%d7%a7%d7%95%d7%93/#comments Sun, 06 Dec 2015 07:48:36 +0000 https://nzbeyahad.wpengine.com/?p=711 הדרכת הורים ממוקדת, הנותנת ידע וכלים להורים לילדים צעירים עם חשד להפרעת קשב וקשיים בתפקוד

הפוסט הפרעת קשב וריכוז בילדים צעירים ושיטת POET הופיע ראשון בביחד, מרכז לטיפול בילדים והורים.

]]>
הפרעת קשב וריכוז  Attention Deficit Hyperactive Disorder (  להלן ADHD ) הינה הפרעה נוירו-התנהגותית, הנחשבת למצב בריאותי כרוני מופיעה במהלך הילדות  ומתבטאת בקושי  לעכב התנהגות (אינהיביציה) ,לשמר או למקד קשב, ולווסת את רמת הפעילות בהתאם לדרישות הסביבה.

את הפרעת הקשב ניתן לאבחן כיום החל מגיל ארבע שנים, קיימת עדיין חוסר הבנה לגבי הגורמים להפרעה, אחת ההנחות היא כי מקור הקשיים  הוא בחסרים בתפקודים ניהוליים.

התפקודים הניהוליים ,הם תפקודים קוגניטיביים גבוהים החיוניים, כדי לאפשר ביצוע מוצלח של עיסוקים בחיי היום יום של ילדים, וחסרים בהם מקושרים לקשיים בכל תחומי התפקוד .כאשר יש עיכוב בהתפתחות התפקודים הניהוליים ,יש פגיעה ביכולת לעכב התנהגות, להשתמש בזיכרון העבודה המילולי והלא מילולי, יש קושי לווסת רגשות ויש קושי בתכנון פעולות ומלל,אלו,מנמיכים את היכולת לשלוט בהתנהגות.

ילדים עם ADHD חווים מגוון קשיים בהתנהגות מסתגלת ,בהתמודדות חברתית, בתפקוד אקדמי  ובתפקוד עצמאי בחיי היום יום .קשיים אלה , משפיעים על ההתנהלות המשפחתית. מאמץ ההורים  להשיג שיתוף פעולה והקשבה להוראות , מתן סיוע בהתארגנות יומיומית , בלמידה, בתווך ביחסים החברתיים , בהסברת קשיי הילד והתנהגותו לסביבה, משליכים על הקשר הורה – ילד ועל ההתנהגות ההורית. בספרות,דווח  על תגובות רגשיות של הורים ,שאינן מותאמות לצרכי הילד ,שליטה הורית לא יעילה, הנמכה ביכולת להתמודד עם הקשיים שהילד מציג ועלייה ברמת המתח והחרדה בקרב ההורים. מודל ה  Parental Occupational Executive Training )POET) (פריש ,תירוש ורוזנבלום ), הינו מודל התערבות בריפוי בעיסוק שפותח כדי לענות על הצורך בהתערבות ממוקדת תפקוד יום יומי בהקשר המשפחתי באוכלוסיה זו.

באמצעות תכנית הדרכה שעוברים ההורים ( כ-8 מפגשים )לומדים ההורים להבין מהי הפרעת קשב וריכוז ,כיצד להתמודד עם ההתנהגות של הילד וקשייו לתפקד בחיי היום יום ,בדרך של אימון הורי, תוך התמקדות בתפקודים הניהוליים הלקויים.

מחקרה האיכותני ,של אורית ענבר , לתעוד חווית ההורים בעקבות ההתערבות בגישת POET    מצא כי הורים מדווחים : "תהליך ההתערבות בשבילינו היה משמעותי מאוד וחיובי ..כיף וסיפוק לראות את ההתקדמות והצמיחה של ילדנו. ."

" הרגשה טובה של ביטחון וידע כהורה , בעל כלים שיכולים להצמיח את ילדו.. קיבלנו כלים ודרכים להתמודד עם הקשיים…"

"לדעתי הייחוד של השיטה זה לקחת מטרה ולקחת שיטה ולדבוק בה. יש סדר אירגון ועקביות ,זה חדש להורים לפעול בדרך זו"

במהלך העבודה בגישת POET, ההורים מציבים מטרות ממוקדות לשינוי :

 

הילד יגיב להוראות של הוריו אחרי פנייה אחת(קושי ללעצור את מה שעושה ולהתמקד בהוראה, קושי לזכור הוראה ).

הילד יצליח לשבת ליד השולחן ולאכול בצורה נקייה 15 דקות(לילד שמתקשה לשבת בשעת ארוחה ,לאכול בצורה נקייה עם סכ"ום).

הילד יצליח להתארגן בעצמו בשגרת הבוקר עם רמז 1 של ההורה (לילד שנוטה לשכוח שלבים בהתארגנות או לחלום כאשר הוא מקבל הוראה).

הילד יצליח להכנס הביתה מהגן בצורה רגועה(קשה לו לצלוח את זמני המעבר ,קשה לו להתמודד בלי תווך) .

הילד יצליח להעסיק עצמו אחר הצהריים במשחק עם תכלית( קשה לו למצוא רעיון שאינו  טלויזיה\ מחשב והוא מתלונן שמשעמם לו ).

הילד יצליח לשחק עם אח שלו בצורה נעימה( מחבק חזק מידי, דוחף חזק ומתקשה לעצור כשהאח אומר 'די' , בוחר משחק שאינו מתאים).

הילד יצליח להרגיע את עצמו במצבי תסכול וקושי(מתעצבן כשלא מצליח כמו שרוצה, מתקשה לפעול פי חוקים,לשמור על תור, לפעול לפי תכתיבי הקובייה).

הפוסט הפרעת קשב וריכוז בילדים צעירים ושיטת POET הופיע ראשון בביחד, מרכז לטיפול בילדים והורים.

]]>
https://mbeyahad.com/%d7%94%d7%93%d7%a8%d7%9b%d7%aa-%d7%94%d7%95%d7%a8%d7%99%d7%9d-poet-%d7%9c%d7%99%d7%9c%d7%93%d7%99%d7%9d-%d7%a2%d7%9d-%d7%a7%d7%a9%d7%99%d7%99%d7%9d-%d7%91%d7%aa%d7%a4%d7%a7%d7%95%d7%93/feed/ 2
Cog-Fun התערבות קוגניטיבית תפקודית בריפוי בעיסוק ,לטיפול בילדים עם הפרעת קשב וריכוז https://mbeyahad.com/%d7%98%d7%99%d7%a4%d7%95%d7%9c-%d7%a8%d7%99%d7%a4%d7%95%d7%99-%d7%91%d7%a2%d7%99%d7%a1%d7%95%d7%a7-%d7%94%d7%a4%d7%a8%d7%a2%d7%aa-%d7%a7%d7%a9%d7%91-%d7%95%d7%a8%d7%99%d7%9b%d7%95%d7%96/ https://mbeyahad.com/%d7%98%d7%99%d7%a4%d7%95%d7%9c-%d7%a8%d7%99%d7%a4%d7%95%d7%99-%d7%91%d7%a2%d7%99%d7%a1%d7%95%d7%a7-%d7%94%d7%a4%d7%a8%d7%a2%d7%aa-%d7%a7%d7%a9%d7%91-%d7%95%d7%a8%d7%99%d7%9b%d7%95%d7%96/#comments Sun, 08 Nov 2015 20:23:18 +0000 https://nzbeyahad.wpengine.com/?p=653 מידע על גישה קוגניטיבית תפקודית, לשיפור תפקוד יום יומי בילדים עם הפרעת קשב.

הפוסט Cog-Fun התערבות קוגניטיבית תפקודית בריפוי בעיסוק ,לטיפול בילדים עם הפרעת קשב וריכוז הופיע ראשון בביחד, מרכז לטיפול בילדים והורים.

]]>
 

התערבות קוגניטיבית-תפקודית Fun-Cog בריפוי בעיסוק לטיפול בהפרעות קשב וריכוז בילדים

התערבות Fun-Cog בריפוי בעיסוק הינה התערבות קוגניטיבית תפקודית בילדים, מתבגרים ומבוגרים עם הפרעת קשב וריכוז (ADHD) אשר פותחה בבית הספר לריפוי בעיסוק בירושלים.
טיפול זה פונה לחסמים הקוגניטיביים , הרגשיים והסביבתיים כפי שבאים לידי ביטוי בהקשר של תפקוד  יומיום.

מטרות התערבות -ה Fun-Cog :

-לשפר השתתפות בעיסוקים שונים ביומיום

– לקדם מודעות ל ADHD ולהשלכות ההפרעה להקנות אסטרטגיות ניהוליות

-להכשיר ולהעצים הורים כמתווכים בתהליכים ,לספק חוויה חיובית של מסוגלות בפעילויות יום-יומיות

– לקדם רכישת אסטרטגיות ניהוליות (שיטות לקדם איכות חיים של הילד ומשפחתו
לניהול מכוון של התנהגות)

-לפתח מסוגלות עצמית בביצוע עיסוקים ותפקידי חיים (טיפול עצמי, משחק, לימודים, השתתפות חברתית) .

בכדי שאסטרטגיות אלה יופנמו עליהן להירכש באמצעות פעילויות מהנות וכן להוות חוויה חיובית ומעצימה אשר כדאי להתאמץ בעבורה .היות ורכישה והעברה יעילים של אסטרטגיות הינו תהליך הדורש זמן, בשלות נוירוקוגניטיבית ומודעות עצמית, היא לא עומדת בפני עצמה כערוץ שינוי בלעדי ולכן התהליך הטיפולי משלב גישות נוספות של למידה תפקודית והתאמות סביבה אשר מאפשרות את השגת מטרות הטיפול בהווה. גישה אינטגרטיבית זו ,נשענת על מודלים לשיקום קוגניטיבי בריפוי בעיסוק וכוללת שלושה ערוצי שינוי עיקריים :
א. רכישת אסטרטגיות ניהוליות . תהליך למידה מטהקוגניטיבי זה מבוסס על גישת טיפול -רב הקשרית בשיקום קוגניטיבי ומורכבת מכמה שלבים . בשלב הראשון הילד חווה את הצורך בשימוש באסטרטגיה הניהולית , ומשתמש בה במגוון פעילויות רחב ( לדוגמא : תרגול הצורך בעיכוב תגובה מבוסס על אסטרטגיית " עצור " אשר מתורגל במשחק ריצה ועצירה כדוגמת " דג מלוח "). בשלב הבא, הילד נותן שם לאסטרטגיה ויוצר סמל מוחשי ( לדוגמא : מדבקה עם הסימן " עצור ," המילה עצור") שמועבר למגוון פעילויות והקשרים בקליניקה ובבית . אסטרטגיות ניהוליות אלה (כגון עצור, גיוס מאמץ, בדיקה, תכנון) מתורגלות עם הילד וההורה ומועברות
בהמשך למטרות תפקודיות . הפעילויות המשחקיות והמטרות ה תפקודיות מכוונות להיות מהנות ולגייס משאבים מוטיבציוניים וקוגניטיביים לביצוע התנהגות מכוונת מטרה . תהליך הלמידה המטהקוגניטיבי משלב בתוכו תהליכים הדרגתיים של פיתוח מודעות לצורך בשימוש באסטרטגיות במהלך ביצוע פעילות (awareness Online ) ושל מודעות עצמית לעוצמות ואתגרים . מודעות עצמית מסתגלת (awareness adaptive)היא זו אשר מקדמת השתתפות בפעילויות משמעותיות.

ב. יצירת סביבה טיפולית ממוקדת משפחה, מכוונת למערכת הרציה של הילד ומשפחתו .סביבה טיפולית זו מושגת באמצעות ערוב ההורים באופן מלא מקביעת מטרות הטיפול, דרך השתתפות פעילה בזמן ובין מפגשים. זאת ועוד, המטפל עושה שימוש בשפה מכבדת ומעצימה כלפי ההורים והילד, ואחראי ליצירת מרחב למידה בטוח ה מאפשר תהליכי התפתחות.

ג. התאמות סביבה ולמידה תפקודית . מרכיב זה מבוסס על הגישה הנוירו -תפקודית בשיקום קוגניטיבי הנשען על למידה חזרתית של התנהגויות ומיומנויות ספציפיות. כמו כן נעשית חקירה של סביבת הילד וברור אלו התאמות עשויות לקדם את השגת המטרות התפקודיות. גישה זו מסייעת בהפחתת תסכול במהלך הטיפול ומאפשרת שיפור תפקוד, העלאת מוטיבציה ומסוגלות עצמית בפרק זמן קצר.

מסגרת הטיפול :
14-12 מפגשים שבועיים, כולל ראיון הורים, מפגשי היכרות עם הילד,
סדרה של כ – 10 מפגשי טיפול, ומפגש סיכום עם ההורים.

מי רשאי לטפל ב – Fun-Cog?
מרפאות בעיסוק שעברו הכשרה וקיבלו תעודת מורשה טיפול בגישת    Cog-Fun  מבית הספר
לריפוי בעיסוק של האוניברסיטה העברית בירושלים.
מי מועמד לטיפול Fun-Cog ?
• ילד מאובחן עם ADHD
• ילד עם כישורי שפה תקינים
• משפחה שרוצה ומסוגלת להתגייס לתהליך הטיפולי

תיאור מקרה
יאיר, בן 6. 5 המאובחן עם ADHD .בקבלתו לטיפול ההורים דווחו על קושי בהתארגנות בבוקר ("הבוקר סיוט") : מתלבש כ 40 דקות, מוסח ושוכח מה עליו לעשות. בנוסף, שוכח ומאבד חפצים
ומתקשה לבצע הוראות מורכבות. בתחום החברתי תוארו קשיים ניכרים במשחק עם ילדים אחרים: נקלע במהירות לעימותים , מתקשה לקבל הפסד במשחק ולשחק לפני הכללים. מטרות אלה נקבעו עם ההורים ויאיר היה שותף להן.

המטרות שנקבעו היו:

1 .יאיר יצליח לעצור,להצביע ולחכות לקבלת רשות למתן תשובה בכיתה .

2 יצליח להנות במשחק עם חבר וילמד לקבל הפסד במהלך משחק ובסיומו.

3. יאיר יאפשר לחבר שמגיע להתארח אצלו לבחור משחק ראשון.

4 יצליח להתארגן בבוקר עם 2 תזכורות מאמא ויגיע בזמן להסעה.

בסיום סדרת הטיפולים כ ( 12מפגשים) הושג שיפור משמעותי בעל מובהקות קלינית, בכל מטרות הטיפול . בטיפול למד יאיר לעצור (לעכב תגובה) במגוון משחקים ופעילויות, הוא למד לשחק עם שותפים בדרך מהנהבאמצעות תרגול של עיכוב תגובה ובדיקה האם כולם נהנים במשחקים שונים. כמו כן, יאיר והוריו למדו איך להתארגן בבית עם התאמות סביבתיות (טייימר, תזכורת של האם, הכנת רשימתציוד וסדר פעילויות) ובאמצעות תרגול סימולציות בקליניקה ובבית. בהמשך יאיר והוריו למדו ליישם את האסטרטגיות שנלמדו במטרות תפקודיות ("העברה") שיושמו בבית.לאחר כשנה, פנו ההורים בבקשה לחזור לסדרת טיפולים נוספת כיוון שעלו צרכים נוספים ואתגרים חדשים. בשיחה עם ההורים בתחילת סדרת מפגשים זו הם דיווחו על שימוש יעיל במגוון אסטרטגיות: "האסטרטגיה של "עצור" עוזרת לו במצבים שונים, הוא מווסת יותר, שולט יותר
בהתנהגותו, וכשאינו שולט בהתנהגות מודע לכך". כשנשאל יאיר בנוגע לאסטרטגיות (השיטות)שעוזרות לו כיום הוא דיווח :"למדתי להפסיד בכבוד" , "אני זוכר שמשחק זה רק משחק", "אני מתארגן בלי בעיה בבוקר" .
בסדרה זו ( 7 טיפולים עם הילד ו 2 עם ההורים), נקבעו מטרות חדשות שהתייחסו בעיקר לתפקודו בבית לאחר חזרתו מבית הספר. המטרות היו: .1 יאיר יצליח לעבור מפעילות במחשב לארוחת ערב ללא עימות .2 יפנה את המחשב לאחותו לאחר חצי שעה ללא וויכוח עימה או עם ההורים .3 יצליח להעסיק את עצמו (מתוך רשימת אפשרויות שתוכננה מראש) אחר הצהריים למשך כשעה. גם במטרות אלה ההורים ויאיר דיווחו על שיפור משמעותי בסיום הטיפול. ההורים חשו שהם מסוגלים טוב יותר להציב מטרות תפקודיות ריאליות וללוות את העבודה היום יומית עם יאיר בבית .

  * נכתב ע"י: ג'רי האן מרקוביץ, School of Occupational Therapy
of Hadassah and the Faculty of Medicine
Hebrew University, Jerusalem
בית הספר לריפוי בעיסוק של הדסה והפקולטה לרפואה
האוניברסיטה העברית, ירושלים
ת.ד. 24026 ,הר-הצופים, ירושלים, 91240
+972-2-5325345 :פקס+ 972-2-5845300 :טל
PO Box 24026, Mount Scopus, Jerusalem, 91240
Tel: +972-2-5845300 Fax: +972-2-5325345

הפוסט Cog-Fun התערבות קוגניטיבית תפקודית בריפוי בעיסוק ,לטיפול בילדים עם הפרעת קשב וריכוז הופיע ראשון בביחד, מרכז לטיפול בילדים והורים.

]]>
https://mbeyahad.com/%d7%98%d7%99%d7%a4%d7%95%d7%9c-%d7%a8%d7%99%d7%a4%d7%95%d7%99-%d7%91%d7%a2%d7%99%d7%a1%d7%95%d7%a7-%d7%94%d7%a4%d7%a8%d7%a2%d7%aa-%d7%a7%d7%a9%d7%91-%d7%95%d7%a8%d7%99%d7%9b%d7%95%d7%96/feed/ 10
מוכנים לכתה א' ? https://mbeyahad.com/%d7%a7%d7%91%d7%95%d7%a6%d7%aa-%d7%9e%d7%95%d7%9b%d7%a0%d7%95%d7%aa-%d7%9c%d7%9b%d7%99%d7%aa%d7%94-%d7%90/ https://mbeyahad.com/%d7%a7%d7%91%d7%95%d7%a6%d7%aa-%d7%9e%d7%95%d7%9b%d7%a0%d7%95%d7%aa-%d7%9c%d7%9b%d7%99%d7%aa%d7%94-%d7%90/#comments Tue, 20 Oct 2015 14:57:27 +0000 https://nzbeyahad.wpengine.com/?p=130 המעבר מסביבת הגן, בה מרבים לשחק, ליצור ולהנות מהיכולת לבחור, אל סביבת בית הספר, המובנית, הממוקדת בלמידה תוך דרישה להספק, איכות והישגיות, הינו מאתגר עבור כלל בוגרי גן חובה.

הפוסט מוכנים לכתה א' ? הופיע ראשון בביחד, מרכז לטיפול בילדים והורים.

]]>

למידע נוסף אודות קבוצות מוכנות לכיתה א' בהתאמה אישית – לחצו כאן

תחילת הלימודים בכיתה א' היא אחד המעברים המרגשים וגם המאתגרים ביותר שעובר ילדנו בחייו. לנו כהורים חשוב מאד שהוא יגיע לכיתה א' "מוכן". אבל מה היא ה"מוכנות" הזו? במאמר זה ,נסקור את תחומי המוכנות העיקריים ונביא דוגמאות ורעיונות מעשיים לתרגול בבית. אזהרה- המאמר ארוך, יכולים לדלג ישר לראש הפרק שרלוונטי לכם .

 

בעבר, רווחה הדעה שמוכנות הילד לכניסה לבית הספר נוצרת בהשפעת גילו הכרונולוגי. כיום, אנו מכירים בקצב ההתפתחות האישי של כל ילד, כמו גם בהשפעתה הרבה של הסביבה החינוכית בטיפוח הילד .אנו יודעים כי ע"י איתור מוקדם של קשיים אצל ילדים ומתן התערבות ניתן להתגבר על קשיים רבים ולהגביר את סיכויי הילד להיקלטות מהירה במסגרת החינוכית ולהפיכתו לתלמיד.

תחומי המוכנות ,הנבדקים במבחני המוכנות השונים הם: מוכנות לקריאה, מוכנות לחשבון ומוכנות חברתית-רגשית. ההתפתחות החברתית-רגשית הינה חלק מרכזי ביכולתו של הילד להשתלב בהצלחה בבית הספר. יש חשיבות מכרעת , למוטיבציה של הילד ולסקרנות שהוא מגלה בלמידה. יכולות חשובות נוספות כגון יכולת התארגנות, יציבה ושליטה פיזית, משמעותיות אף הן להשתלבות טובה בביה"ס.

 

מוכנות לקריאה.

לימוד הקריאה הוא היעד הראשוני בכתה א' והיסוד ללימוד שאר המקצועות, לפיכך ,תפיסת הקשר בין סימני הכתב לצליל שהם מסמנים והבנה כי הכתב הוא דרך תקשורתית להעברת מסרים חיונית ביותר ,בשלב טרום בית הספר.

בהכנת הילד לתפקוד תקין בביה"ס חשוב לטפח הן ממדים תפיסתיים :היכולת לזהות את סימני האותיות והן מימדים חזותיים- שמיעתיים :זיהוי סמל האות והצליל שזו מפיקה.

כמו כן ,יש חשיבות רבה ליכולת ההבנה הלשונית ולטיפוח שפה וכישורי שיח :הבנת מילים, אוצר מילים עשיר, הבנת מסר (זיכרון שמיעתי ומילוי הוראות, רצף) , הבנת מושגים(גודל, צורה, צבע ,אברי גוף וכו')והבעה לשונית: מענה לשאלות, הבעת רעיונות, תאור תמונה. הבנה והבעה ניתן לפתח ע"י שיחות עם הילד, הקשבה לסיפור, חיבור סיפור מקורי. תקשורת המבוססת על יוזמות הילד ,שאלותיו והערותיו תסייע להתפתחותו השפתית והמוכנות ללמידה.

גם משחק סוציו דרמאטי, שמבוסס על עולם דמיון וכאילו, מסייע להתפתחות חשיבה מופשטת ,הבנת שפה והבעה. במהלך המשחק מתרגל הילד מציאות מדומה, מייחס כוונות אמונות ורגשות לשותפיו למשחק(הבובות, החיות והחברים).חיקוי מגוון דמויות (כגון אמא אחר,גננת, דמויות מסרטים) אף הוא מצביע על הבנה של השפה הדבורה ומספק הזדמנות לטפח את יכולת הלמידה.

 

מוכנות לחשבון.

הספרות סובבות אותנו , בשעון, בצג המזגן , במסך הסלולארי בתנור האפייה, במעלית, על הבית של החבר, על הבגדים והנעליים. כדי ללמוד את הספרות מתוך סקרנות ,כדאי לחשוף את הילד לקיום הספרות בסביבתו ולחשיבות הרבה שיש להכרתן כדי לסייע בהתמצאות בזמן ובמרחב. הדרך הנכונה לעודד למידה היא ע"י עידוד לסקרנות , חקירה, לימוד תוך כדי חוויה ורק בהנאה.חשוב לבסס אצל הילד חשיבה מתמטית, לפני שנכנס לביה"ס ולומד ע"י שינון ,תרגול וזכירה.

יש לספור (לומר מספרים ברצף)ישר עד 20 והפוך מ10 חזרה להתחלה .למנות (חפצים) , לזהות מבלי למנות כמה חפצים מונחים על השולחן , לזהות  את סמלי המספרים , להתאים בין מספר לכמות ,לכתוב אותם, להכיר את רצף המספרים עד 10 -מי גדול ממי, מהו המספר העוקב ומהו המספר הקודם.  רעיונות לתרגול בדרך של שיחה ומשחק:

ניתן לשוחח בעת ביצוע מטלות ארגון הבית, כמו ארגון כביסה, ארגון השקיות לאחר הקניות בסופר, ארגון הצעצועים ולתרגל את תפיסת מושגי יסוד כגון הרבה\ מעט ,יותר \פחות, ראשון -שני -שלישי .

נתרגל התאמה חד חד ערכית: חיבור בין מאכל\משחק לקבוצת ילדים, הבנה כי לכל אחד נצמיד אחד.

לקראת פסח נארגן את המשחקים באזור המשחק בבית . נוכל למיין את החפצים ולחשוב כיצד לארגן אותם על פי קבוצות ( חיות, כלי תחבורה , דמויות, כלי אוכל , בליידבלייד ,כלי נשק …)נמנה כמה בובות\ חיות \ גולות יש בקופסאות המשחק .נוכל לתרגל כתיבה ונרשום על מדבקה כמה פריטים בכל קופסא . חישוב תרגיל חשבון פשוט, חיבור וחיסור בבעיות פשוטות, מתוך עולם התוכן של הילדים אף הוא יסייע לתרגול מהנה מתוך מוטיבציה לעניין "יש לי 2 שקלים ואמא נותנת עוד 2 כמה יש לי"? "הלכתי לסופר וראיתי שתי שקיות במבה , אחת עולה 5 שקלים השנייה עולה 7 שקלים , מי עולה יותר?"

את מושג תפיסת כמות ניתן לתרגל תוך כדי נסיעה ,להביט יחד במראות בחוץ ולשאול :כמה רגליים יש לחתול, כמה אצבעות בכף היד, כמה עצים בחזית הבית…בעת עריכת שולחן משותפת לארוחה ניתן לבקש מהילד למלא הוראות כגון : "תניח על השולחן 5 כוסות, 5מזלגות ,3 מלפפונים,  2 גבינות וכו'"

את מושג שימור כמות ,ניתן להמחיש בארוחה, אותו מספר זיתים נראה אחרת בקערה עמוקה ובצלחת שטוחה ,אותה כוס מים נראית אחרת בכוס צרה וגבוהה לעומת כוס נמוכה ורחבה ,הכמות לא תשתנה כשמסדרים את הפריט במבנה אחר.

היעילות של עבודה בחוברות, כגון מעבר על ספרות\אותיות מקווקוות ,מסייעת להיכרות עם למידה עצמאית (כפי שמתקיימת בכתה )אך ,ערכה פחות מערכו של תרגול , תוך כדי פעילות משחק חוייתית. למידה מתוך עניין ומתן משמעות מסייעים לזכירה והפנמה של המידע.

רעיונות נוספים ללמידה חוייתית של ספרות ואותיות:

-ביקור בחוף היד ומשחק ניחושים .ההורה חורט בחול ספרה או אות, הילד מגלה ואחר כך מתחלפים. ניתן לחרוט ע"י מקל\ אצבע\או אצבעות כף הרגל. את אותו משחק ניתן גם לשחק ע"י סידור צדפים\אבנים.

– משחק ב"חנות" מכינים יחד עיגולי מטבעות ( רושמים ספרות, גוזרים סביבן בעיגול ויוצרים מטבע)או שטרות. ממיינים לקופסאות נפרדות :פירות, כלים, בובות, ספרים. רושמים על כל קופסא שם המוצר ומחיר למשל: בובה 5,   פרי 3,  ספר   10….

מחליטים מי יהיה מוכר ומי מגיע לחנות לקנות (מזמינים את השכנים החברים והאחים ) ומתחילים במשחק. בדרך זו ניתן גם לתרגל מיומנות בסיסית של חשבון, מה גדול ממה, זיהוי ספרות , חישוב ומתן עודף וכמובן תרגול של כתיבת האותיות. העתקה(אם שם הפריט הועתק) או הפרדה לצלילים ,פיענוח הצלילים המרכיבים או המילה וכתיבה מתוך שמיעה.

-בדומה לזה, משחקים ב'מסעדה' וכותבים+ מציירים תפריט .ניתן להחליט על כל סוג של חנות( חנות תחפושות, חנות ממתקים, חנות ספרים ,ע"פי המצוי בבית).

-כאשר מטיילים מחוץ לבית, מבקשים מהילדים לחפש איפה יש ספרות ואותיות: בשלטי החוצות, בשלטי הרחובות, מספרים על האוטובוס, מספר על תיבת הדואר, מספר במעלית…..

דרך כך ניתן לדון עם הילד למה חשוב להכיר את האותיות והמספרים ,כמה כיף לרכוש קריאה וכתיבה , כי יוכל לגלות בעצמו דברים מעניינים בסופר, ברחוב או אפילו על מסך הטלויזיה.

 

בשלות רגשית-חברתית.

כדי לצלוח את המעבר לבית הספר ולהשתלב בצורה מיטבית בתפקיד תלמיד ,הילד צריך להגיע בשל רגשית וחברתית.

דוגמאות לבשלות רגשית הן היכולות להתמודד עם תסכול ,לדחות סיפוקים ,להתאפק , להשלים לאורך זמן מטלה ארוכה וחזרתית ,לנהל את הכעס ,לפעול על פי תכתיב חיצוני ולא רק על פי הרצון האישי . בניגוד לסביבת הגן, המאפשרת יותר בחירה על פי תחומי עניין, החלטה האם לגשת אל שולחן הגואש או הדבק למשל…לשחק בקוביות או במשחק קופסא ,בסביבת בית הספר מצטמצמת אפשרות הבחירה ועל הילד להתנהל בסביבה מובנית ,בישיבה ממושכת ,לפעול באופן עצמאי בתוך סביבת הכתה.

בכתה נדרש הילד ליכולת ריסון ואיפוק גבוהה ,למשל, לעסוק במילוי משימה בחוברת למרות שנורא רוצה לשחק בחוץ. להקשיב למורה ולמלא אחר הוראותיה ,להיות מסוגל להתמיד במילוי משימות גם אם מתעוררת תחושה של חוסר הצלחה או של חזרתיות ומיצוי .כבר בגיל הגן מעדיפים ילדים רבים, כפי שעושים הוריהם הבוגרים ,לעסוק במשימות המייצרות עבורם תחושת שליטה, חווית הנאה והצלחה. דוגמא לכך ,היא פניות רבות לאיבחון ריפוי בעיסוק עקב חוסר רצון לעסוק במשימות כתיבה ויצירה.  תשאול ההורים והגננת מעלה כי הילד מזהה אחרים בגן עושים זאת באיכות טובה יותר( ציור יותר מפורט, תוכן יותר ברור, צביעה צפופה ומלאה)ומעדיף לזנוח תחום זה ולעסוק בתחום בו חש שליטה גבוהה יותר. באופן זה, הילד אינו משכלל את יכולותיו הגרפיות ומעמיק את הפער לטובת התחום בו חש שולט .

ההורים יכולים לעודד התמודדות עם חוסר הצלחה, קבלת תוצר בינוני ולא רק מעולה. ההורים יכולים לחשוף את הילד למצבים בהם הם עצמם נתקלים בקשיים, חשים תיסכול, צריכים להתאמן ולהתאמץ כדי ללמוד מיומנות חדשה. אם לאבא לפעמים קשה ,אם אמא לא תמיד מצליחה , הרי שמותר ומתקבל על הדעת שגם הילד טועה ,נכשל ומתאמן עד שמשתפר ומצליח.

כדי לטפח אחריות אישית , מומלץ לתת לילד תפקיד כלשהו בשיגרת היום יום בבית, להסתייע בו ,גם אם מידת הדיוק והאיכות אינה עונה על כל  הציפיות. לא לתקן ,לתת חיזוק על התהליך, על הנכונות להתמודד עם האתגר ,להתמיד בעקביות בביצוע המטלה המורכבת.

על הילד להיות מסוגל להתמודד עם כניסה לחברת הילדים בביה"ס, כמות גדולה של ילדים בחצר עם מעט ליווי ,לעומת התמיכה והליווי המתקבלים בגן.חצר שיש בה מעט מתקנים ובעיקר דרישה לגילויי יוזמה , להמציא רעיון למשחק ,לגוון את משחקי הכדור והתופסת, להבין כללים של משחק משותף, יכולת להתגמש ,להתחלק, לפתור בעיות העולות בין חברים.

גם בבית ,כהכנה לקראת השתלבות מיטבית בביה"ס, יש לנקוט בכבוד אחד כלפי האחר, להפגין אמפתיה, ללמוד להקשיב לאחר .יש לקבוע כללי התנהגות ברורים, מה מותר ומה אסור בבית ולאכוף אותם. ללמד כיצד ניתן לשתף פעולה ,לפתור בעיות ובעת קונפליקט, להגיע לפתרון יחד עם הילד (להשתדל שלא להרגיל את הילד שההורה הוא מנהל הסכסוך והפוסק כיצד יש לנהוג בעת סכסוך .יש לעודד את הילד לדון בארוע, להבין את נקודת המבט של האחר שעימו מתעמת, להעלות מספר דרכים לפתרון).יש להראות לילד ,המתנהג באופן לא רצוי ,כיצד הוא משפיע על האחר, פוגע בו וגורם לו להרגשה רעה, יש להרבות בחיזוקים חיוביים על התנהגות חברית ,משתפת, מתחשבת, על פתרון סכסוכים והגעה לפשרה.

חשוב להדגים בבית את ההתנהגות הרצוייה ,ילדים צעירים לומדים מתוך חיקוי-לחיוב ולשלילה.

המשחק החברתי ,מאפשר לתרגל התמודדות במגוון מצבים, מעודד הקשבה לאחר ותרגול של הגעה לפתרון בעת מצב של סכסוך. מומלץ כי מבוגר יהיה בסביבה כדי להתערב בעת הצורך ,יסייע לילד להיות מודע לרגשותיו ,לזהות רגשות אלו אצל האחר ,לחפש את הקשר בין הרגש לבין הארועים שקדמו לו .

מפגש עם חברים בשעות אחר הצהריים, מפגש בו ישחק הילד במשחק עם חוקים ,בביתו וגם בבית החבר, יספק אפשרות להתנסות בשיתוף פעולה, להתמודד מול מגוון רחב של ילדים ,בדומה למתרחש בבית הספר (בן, בת, אלוף בספורט ,אלוף בהרכבת פאזל, אלופה בציור….). התפתחות מיומנויות חברתיות תואמות גיל מסייעות  לפעול מתוך שיתוף פעולה והקשבה לאחר ,לכבד את רצונו של האחר ,לדעת ליזום, לתכנן ,להנהיג ולחילופין גם לקבל את סמכות האחר ,לוותר ולהתחלק. בעת משחק עם חבר ,הילד יחשף להתנהלות וחוקים , השונים מחוקי הבית שלו ובכך ישפר את יכולתו להפגין גמישות ולהסתגל בקלות למגוון מצבים אפשריים. חשוב לשים לב לדמויות עימן בוחר הילד לשחק. האם בוחר לשחק עם בני הגיל או עם צעירים ממנו? האם בוחר דמויות שמובילות אותו ,דמויות שתחומי העניין דומות לשלו ,האם בוחר בדמויות מרצות שמקבלות את הניהול היחיד שלו? האם מצליח לגלות יוזמה ולהזמין את החבר ,לתכנן מפגש ,  האם חווה שוב ושוב תסכול כשהחברים אינם נענים לפניותיו, האם יכול להתמודד במצבי כעס , האם מסתגר, מתפרץ, פונה לעזרה , מנסה שוב ליצור קשר עם אותו ילד, עם ילד אחר .תחום זה הינו ענף ומשמעותי ,טומן בחובו כישורים נוספים כגון היכולת לווסות רגש  ולעבד תחושות פנימיות וחיצוניות .

 

יציבה ושליטה פיזית.

 ישיבה :

בכיתה א', נדרש ילדנו לראשונה לשבת על כסא למשך שיעור שלם, אנו צריכים לוודא שהוא מסוגל לשבת על כסא בתנוחה הנכונה שתאפשר ישיבה לאורך זמן. גבו של הילד צריך להיות זקוף, רגליו נוגעות ברצפה, והברך והירך בזוית של 90 מעלות.

איכות הישיבה מושפעת ממתח השרירים, חוזקם וגמישות המפרקים. ילדים שחגורת הכתפיים שלהם חלשה עשויים להתקשות בישיבה ממושכת. הקושי לשבת ישפיע על איכות עבודתו של הילד, הוא יתאמץ יותר כדי לכתוב, עבודתו תהיה איטית ופחות מדויקת.

אם אנו רואים שהילד יושב כשגבו כפוף, שהוא מקרב עיניו אל השולחן בעת העבודה ,שהוא שרוע על השולחן, שתנועות הכתיבה מקורן בכתף וכל הזרוע נכנסת לפעולה בעת כתיבה ,- ייתכן שיש לו בעיה וצריך לבדקה.

רעיונות לחיזוק השרירים :

– הליכת מריצה – הילד הולך על ידיו כשההורה אוחז באגן,

– זחילות כמו חיות – הליכת סרטן, קפיצות צפרדע, כלב, פיל.

– להתנדנד לבד על נדנדה ליצור תנופה ולשמר את התנועה.

– היתלות על חבל כמו טרזן ,

– מתח על הסולמות בגן השעשועים.

– צפייה בטלוויזיה בשכיבה על הבטן כשהראש מורם.

 

תפקודי ידיים:

עבודה ליד שולחן :כבר בגילאי 4-4.5, אנו מצפים לראות אחיזה בשלה של עיפרון ביד, הילד אמור להשתמש בשתי ידיו כשכל אחת מהן מקבלת תפקיד קבוע. יד אחת דומיננטית – עובדת, כותבת למשל, והשנייה מסייעת – מחזיקה את הדף. אנו מצפים ליכולת גדלה והולכת של התמדה בפעילות לאורך זמן כגון צביעה ,גזירה וציור.

כדי שהכתיבה תהיה יעילה ולא מאומצת, התנועה צריכה להתחיל מהשרירים הקטנים. הילד צריך להניח את כל כף היד על השולחן והתנועה מתחילה באצבעות.

רעיונות לחיזוק שרירי האצבעות:

– לגלגל כדורוני פלסטלינה קטנים (גודל אפון) ביד אחת – אגודל ואצבעות (האצבע המורה והאמה) וליצור את השם מעיגולים אלו.

– לנעוץ גרגירי שעועית בתוך כדור פלסטלינה קשה ולתת לילד למצוא אותם .

– לעבוד בפינצטה, לאסוף חרוזים.

– לעסוק במשחקי בנייה בחלקים קטנים , כגון לגו.

-סידור של פתיתי קורנפלקס בעזרת שלוש אצבעות אלו וכתיבת אותיות\ספרות בעזרתן ישכלל את הכח העדין באצבעות וגם יתרום ללמידה חוויתית ומהנה של יסודות הקריאה והכתיבה.

מיומנויות מוטוריות חשובות שלא יסקרו כאן הן היכולת לשחק משחקי כדור כגון כדורסל וכדורגל, מיומנויות אלה דורשות שליטה גופנית קואורדינטיבית גבוהה, מיומנויות שווי משקל, כח ,קצב ,הנאה מתנועה ומשמעותיות להשתלבות בהנאה במשחק בחצר בית הספר.

 

מיומנויות ארגון.

אל גן הילדים יוצא הילד כשתיק אוכל על גבו, לרוב נכנס אל הגן מלווה בהוריו, הם מסייעים לו לתלות את התיק, למקם את הבקבוק במקום המיועד לכך. בעת הארוחה ,הוא נדרש לפתוח ולסגור תא יחיד ובו מעט פריטים . בביה"ס ,לעומת זאת ,ילקוט כבד ועמוס, בעל תכולה של חוברות ,מחברות, ספרים, קלמר וגם אוכל. הילד נדרש להוציא את הפריטים בזריזות ולהתמצא במרחב הילקוט, להתמצא בתוך קלמר עמוס בחפצים. למצוא את מקום הישיבה בכתה,להניח את התיק במקום המתאים, להוציא את הציוד מהתיק בתחילת כל שיעור( ולפעמים גם מהלוקר, המגרה הכיתתית).יכולת ההתארגנות ניכרת גם בדרישה  להתמצא במרחב החצר ,לעבור בקצב מהיר מהכתה הקבועה לאולם הספורט ,לכתת האמנות , לחצר    .

מיומנות האירגון, כוללת גם את היכולת לניהול זמן. לחלק את שעות אחר הצהריים בין האחריות לסיים את הכנת השיעורים והמטלות הלימודיות ,לבין הצורך בהתאווררות ,משחק ופנאי ,לבילוי עם חברים והשתתפות בחוגים .מומלץ לקבוע עם הילד זמן קבוע להכנת השיעורים, לסדר ביחד את מערכת השעות ע"פי הנדרש ולהכניס כל פריט למקום קבוע בתיק.

אחריות לשמירה על הציוד שבילקוט, והחזרת הציוד הביתה בתום יום הלימודים, אינם משימה של מה בכך. יש לדרוש מהילד לגלות אחריות לשמירה על חפציו האישיים כבר מגיל הגן, לשים את חפציו במגרה אישית ולדעת למצוא בעצמו, כשצריך. לסמן את חפציו בשמו.

אירגון של חפצי הלימוד ואחריות לשלמותם, מתחיל ביכולת לארגן את המשחקים חזרה למקום בתום המשחק, תוך הקפדה על מיון החפצים על פי קבוצות נפרדות.

תפקיד בבית, כמו סיוע לארגון הארוחה, פינוי השולחן, סידור הכביסה, מסייע ללמד אחריות ולתרגל סדר.

בעת עריכת השולחן לקראת ארוחה, ניתן להתאמן באירגון מרחב השולחן (סידור 4 מפיות לארבעה סועדים, במרחק הנכון זו מזו, הנחת כלי הסכו"ם ,הצלחת והכוס במקומם).

תחושת הסיפוק והשליטה של הילד, שמקורה ביכולת להצליח לבצע משימה כה מורכבת ומאתגרת ,מעולמם של המבוגרים, אף היא חשובה לגיוס הרצון לעסוק במשימות מורכבות מסוג זה שוב .בתהליך זה יחווה הילד קשיים ,יחוש כי לא הכל נלמד בקלות, אך גם יגלה כי מותר לטעות, ניתן לבקש סיוע ולהתאמן על שהפעילות מתבצעת באופן עצמאי.

 

לסיום,

א. חשוב להדגיש שהסיוע לילד בבית אינו מחליף איבחון וטיפול מקצועיים. אם מרגישים בקושי מומלץ לפנות לאבחון. במרכז ביחד מתקיימים מפגשי הערכה ,ליווי והדרכה להורים, הערכה בריפוי בעיסוק שכוללת איסוף מידע נרחב מסביבת הגן והבית ,אבחון פסיכולוגי,ועוד. מוצעים כלל הטיפולים בהתאמה אישית תחת קורת גג אחת ,כולל טיפול רגשי, טיפול שפה ודיבור , הוראה מותאמת, טיפול ריפוי בעיסוק ,קבוצה לחיזוק מיומנויות חברתיות ,קבוצה לחיזוק מיומנויות תנועה ומשחק במרחב, קבוצת מוכנות לכתה א'.

ב. קבוצת מוכנות לכתה א', מספקת כלים לקראת הכניסה למסגרת הבית ספרית : הכנה רגשית לקראת המעבר ,הקניית מיומנויות למידה והתארגנות ,כתיבה ועבודה מוטורית ,שפה וכישורי שיח. הקבוצה מאפשרת הדמייה של סביבת הכתה ומעבירה תהליך משמעותי ומקדם ילדים שצריכים להתאמן לקראת המעבר לבית הספר ולהתנסות בדרישה לעבודה עצמאית במחברת, גילוי אחריות להגעה בזמן ולהכנת השיעורים, מילוי משימות בפרק זמן נתון ,שמירה על סדר .במהלך העבודה בקבוצה לומד הילד לשפר התמודדות במצבי חוסר הצלחה, רוכש שיטות לאירגון ולפתרון בעיות ,מפחית את תחושת החרדה מהלא מוכר משכלל התמודדות חברתית ורוכש כלים להתמודדות יעילה ואיכותית עם מטלות כתיבה.

 

בהצלחה לכל הסטודנטים החדשים והוריהם!

 

 

הפוסט מוכנים לכתה א' ? הופיע ראשון בביחד, מרכז לטיפול בילדים והורים.

]]>
https://mbeyahad.com/%d7%a7%d7%91%d7%95%d7%a6%d7%aa-%d7%9e%d7%95%d7%9b%d7%a0%d7%95%d7%aa-%d7%9c%d7%9b%d7%99%d7%aa%d7%94-%d7%90/feed/ 8
רגע על מוטוריקה-ישיבה וראשית כתיבה https://mbeyahad.com/%d7%9e%d7%95%d7%98%d7%95%d7%a8%d7%99%d7%a7%d7%94-%d7%99%d7%a9%d7%99%d7%91%d7%94-%d7%95%d7%a8%d7%90%d7%a9%d7%99%d7%aa-%d7%9b%d7%aa%d7%99%d7%91%d7%94/ https://mbeyahad.com/%d7%9e%d7%95%d7%98%d7%95%d7%a8%d7%99%d7%a7%d7%94-%d7%99%d7%a9%d7%99%d7%91%d7%94-%d7%95%d7%a8%d7%90%d7%a9%d7%99%d7%aa-%d7%9b%d7%aa%d7%99%d7%91%d7%94/#comments Tue, 20 Oct 2015 14:56:00 +0000 https://nzbeyahad.wpengine.com/?p=128 מהי ישיבה נכונה? כיצד ניתן לתרגל עם הילד פעילויות ראשית כתיבה?

הפוסט רגע על מוטוריקה-ישיבה וראשית כתיבה הופיע ראשון בביחד, מרכז לטיפול בילדים והורים.

]]>
עד סביבות גיל ארבע שנים וחצי ניכרים מעברים תכופים בין המשחקים  ,הנאה רבה מתנועה ושמוש במתקנים במרחב .בהדרגה ,מתווספת הנאה הולכת ועולה מעיסוק בפעילויות יצירה ויכולת עולה לפעול לאורך זמן בישיבה במשחקי הרכבה וציור. חשיבות השליטה הפיזית בגוף רבה , כדי לאפשר ישיבה .

כדי לשבת על כסא בתנוחה הנכונה ,שתאפשר ישיבה לאורך זמן, גבו של הילד צריך להיות זקוף, רגליו נוגעות ברצפה, והברך והירך בזוית של 90 מעלות.

איכות הישיבה מושפעת ממתח השרירים, חוזקם וגמישות המפרקים. ילדים שחגורת הכתפיים שלהם חלשה עשויים להתקשות בישיבה ממושכת. הקושי לשבת ישפיע על איכות עבודתו של הילד, הוא יתאמץ יותר כדי לכתוב,עבודתו תהיה איטית ופחות מדויקת.

אם אנו רואים שהילד יושב כשגבו כפוף, או שהוא שרוע על השולחן, אם יושב כשרגליו מתחת לישבן והוא נשען עם ידיו על השולחן – ייתכן שיש לו בעיה וצריך לבדקה.

אנו יכולים לסייע לו לחזק את השרירים הגדולים, 10-15 דק' ביום של משחקים ותרגילים משעשעים יספיקו: הליכת מריצה – הילד הולך על ידיו כשההורה אוחז באגן, זחילות כמו חיות –  הליכת סרטן, קפיצות צפרדע, כלב, פיל.

להתנדנד לבד על נדנדה ליצור תנופה ולשמר את התנועה. אפילו צפייה בטלויזיה בשכיבה על הבטן והנחת האמות על השטיח כשהראש מורם יכולים לחזק .

 


 

עבודה ליד שולחן

כבר בגילאי 4-4.5, אנו מצפים לראות אחיזה בשלה של עיפרון ביד, הילד אמור להשתמש בשתי ידיו כשכל אחת מהן מקבלת תפקיד קבוע. יד אחת דומיננטית – עובדת, כותבת למשל, והשניה מסייעת – מחזיקה את הדף. אנו מצפים ליכולת גדלה והולכת של התמדה בפעילות לאורך זמן.

כדי שהכתיבה תהיה יעילה ולא מאומצת, התנועה צריכה להתחיל מהשרירים הקטנים. הילד צריך להניח את כל כף היד על השולחן והתנועה מתחילה באצבעות. אם אנו מבחינים שלא כל היד על השולחן והאמה והזרוע הן אלה

שעובדות – צריך לבדוק.

כדי לחזק את השרירים הקטנים מומלץ לעבוד עם חמרים קטנים: לגלגל כדורוני פלסטלינה קטנים (גודל אפון) ביד אחת – אגודל ואצבעות, וליצור את השם מעיגולים אלו. לנעוץ גרגירי שעועית בתוך כדור פלסטלינה קשה ולתת לילד למצוא אותם (משימה למצוא 10 גרגירים –  תלמד גם לספור), לעבוד בפינצטה. להרכיב חלקים קטנים ( ביצת קינדר).התמדה בפעילויות אלו מגיל צעיר תחזק את שריריו.

חשוב להדגיש שהסיוע לילד בבית אינו מחליף איבחון וטיפול מקצועיים. אם מרגישים בקושי מומלץ לפנות לאבחון. אם הילד לא נהנה ליצור, מתחמק מיצירה, מביא מעט עבודות הביתה מהגן, אם נראה כי הוא מתאמץ והתוצר ירוד

(ציור דל בפרטים,צביעה מהירה ולא מדוייקת ,קו רפה \ חורט) – ייתכן שיש בעיה, ויש להתייעץ עם איש מקצוע, פניה לגננת יכולה לסייע מאד בהגדרת הבעיה.

הפוסט רגע על מוטוריקה-ישיבה וראשית כתיבה הופיע ראשון בביחד, מרכז לטיפול בילדים והורים.

]]>
https://mbeyahad.com/%d7%9e%d7%95%d7%98%d7%95%d7%a8%d7%99%d7%a7%d7%94-%d7%99%d7%a9%d7%99%d7%91%d7%94-%d7%95%d7%a8%d7%90%d7%a9%d7%99%d7%aa-%d7%9b%d7%aa%d7%99%d7%91%d7%94/feed/ 11
כללים למשחק עם חבר שניסחו – משתתפי קבוצת המשחק ,לחיזוק מיומנויות חברתיות https://mbeyahad.com/%d7%a7%d7%91%d7%95%d7%a6%d7%94-%d7%9c%d7%97%d7%99%d7%96%d7%95%d7%a7-%d7%9e%d7%99%d7%95%d7%9e%d7%a0%d7%95%d7%99%d7%95%d7%aa-%d7%97%d7%91%d7%a8%d7%aa%d7%99%d7%95%d7%aa-%d7%99%d7%9c%d7%93%d7%99%d7%9d/ https://mbeyahad.com/%d7%a7%d7%91%d7%95%d7%a6%d7%94-%d7%9c%d7%97%d7%99%d7%96%d7%95%d7%a7-%d7%9e%d7%99%d7%95%d7%9e%d7%a0%d7%95%d7%99%d7%95%d7%aa-%d7%97%d7%91%d7%a8%d7%aa%d7%99%d7%95%d7%aa-%d7%99%d7%9c%d7%93%d7%99%d7%9d/#comments Tue, 20 Oct 2015 14:53:50 +0000 https://nzbeyahad.wpengine.com/?p=126 קבוצת מיומנויות חברתיות לילדי בית הספר היסודי מסייעת לשכלל התנהלות חברתית עם בני הגיל

הפוסט כללים למשחק עם חבר שניסחו – משתתפי קבוצת המשחק ,לחיזוק מיומנויות חברתיות הופיע ראשון בביחד, מרכז לטיפול בילדים והורים.

]]>
במסגרת ההשתתפות בקבוצה לחיזוק מיומנויות חברתיות,קבוצת משחק, במרכז ביחד, אנו מסייעים לילדים להיות מודעים יותר להתנהלות שלהם בתוך קבוצה חברתית.

הקבוצה משלבת עקרונות קוגניטיביים התנהגותיים ומסייעת לילדים להתאמן בדרכים לעצור,להקשיב, להתחשב ,להתנהג בצורה חברית, לווסת את עוצמת הכעס ,להרגע כשכועסים ולגייס מוטיבציה להמשיך ולא לוותר.

לאורך המפגשים מתנסים הילדים במגוון סוגים של משחק ( משחקי כדור וחצר, משחקי קלפים ,משחקי יצירה , שיחה ועוד ).

הילדים מנסחים דגשים ,שאליהם כדאי לשים לב ,כדי לעבור את המפגש בהנאה משותפת . הנה חוקים שנסחו ילדי כתה ב' ג':

 

1.לפני שמתחילים לשחק במשחק, צריך להסביר את החוקים, לא להניח שכולם משחקים את המשחק באותה דרך.

2.משתדלים לשחק לפי הכללים,אם רוצים לשנות, מבקשים מכל חברי הקבוצה רשות.

3.מחליטים החלטות על פי הרוב בדרך של הצבעה , הגרלה ,או כל שיטה שהרוב מסכים איתה.

4.בזמן שיחה, יש להקשיב לדברי החבר וללוות את דבריו במבט ובהנהון ,כדי להביע התעניינות .

אם החבר מדבר הרבה, נסמן לו ונגיד לו שקשה לנו להקשיב .כדי להצליח בכך:  עוצרים- חושבים (מתכננים לפני, מה שרוצים לומר)  אחר כך מדברים יותר קצר.

5. אפשר לתת מחמאה ולפרגן לחבר.

6.כאשר משתמשים בחפצים במשחק ,מבקשים רשות לקחת ולא חוטפים.

7.צריך לדעת לוותר במשחק וגם לעמוד על שלי ולשכנע את החברים להצטרף אליי.

8.כאשר פונים בנימוס ,זה נעים יותר לחבר להקשיב לי.

9.כשרוצים לדבר, קודם עוצרים ומסתכלים האם האחרים פנויים לשמוע.

10.גם כשכועסים או מאוכזבים, יש דרכים להרגע,לנשום, להתרחק לרגע ולחזור להשלים את המשחק.

 

הפוסט כללים למשחק עם חבר שניסחו – משתתפי קבוצת המשחק ,לחיזוק מיומנויות חברתיות הופיע ראשון בביחד, מרכז לטיפול בילדים והורים.

]]>
https://mbeyahad.com/%d7%a7%d7%91%d7%95%d7%a6%d7%94-%d7%9c%d7%97%d7%99%d7%96%d7%95%d7%a7-%d7%9e%d7%99%d7%95%d7%9e%d7%a0%d7%95%d7%99%d7%95%d7%aa-%d7%97%d7%91%d7%a8%d7%aa%d7%99%d7%95%d7%aa-%d7%99%d7%9c%d7%93%d7%99%d7%9d/feed/ 6
הפרעה התפתחותית בקואורדינציה והשמנה בקרב ילדים https://mbeyahad.com/%d7%94%d7%a4%d7%a8%d7%a2%d7%94-%d7%94%d7%aa%d7%a4%d7%aa%d7%97%d7%95%d7%aa%d7%99%d7%aa-%d7%91%d7%a7%d7%95%d7%90%d7%95%d7%a8%d7%93%d7%99%d7%a0%d7%a6%d7%99%d7%94-%d7%95%d7%94%d7%a9%d7%9e%d7%a0%d7%94/ https://mbeyahad.com/%d7%94%d7%a4%d7%a8%d7%a2%d7%94-%d7%94%d7%aa%d7%a4%d7%aa%d7%97%d7%95%d7%aa%d7%99%d7%aa-%d7%91%d7%a7%d7%95%d7%90%d7%95%d7%a8%d7%93%d7%99%d7%a0%d7%a6%d7%99%d7%94-%d7%95%d7%94%d7%a9%d7%9e%d7%a0%d7%94/#comments Tue, 20 Oct 2015 14:50:49 +0000 https://nzbeyahad.wpengine.com/?p=121 הפרעה התפתחותית בקואורדינציה(DCD-DEVELOPMENTAL COORDINATION DISORDER ) והשמנה בקרב ילדים

הפוסט הפרעה התפתחותית בקואורדינציה והשמנה בקרב ילדים הופיע ראשון בביחד, מרכז לטיפול בילדים והורים.

]]>

הפרעה התפתחותית בקואורדינציה(DCD-DEVELOPMENTAL COORDINATION DISORDER ) והשמנה בקרב ילדים

 

פעילות גופנית מספקת יתרונות בריאותיים לילדים ולבני נוער. מחקרים מראים כי ילדים עם DCD נוטים להשתתף פחות בפעילות גופנית בשל הקשיים המוטוריים שלהם. לאור האמור הבריאות הגופנית של ילדים עם DCD הפכה יותר ויותר לנושא מרכזי בתחום המחקר. כושר גופני מתייחס למספר תכונות וכולל בין היתר מבנה גוף, גמישות, כוח, מהירות וסיבולת לב-ריאה. כושר גופני נמוך קשור למצב בריאותי לקוי והינו גורם סיכון משמעותי למחלות לב וכלי דם. מחקרים הראו כי לילדים עם DCD רמות כושר נמוכות יותר בהשוואה לעמיתיהם.

השמנה בילדות קשורה לסיכוי גבוה יותר של השמנה בגיל מבוגר, נכות ואף מוות בטרם עת. בנוסף לסיכונים עתידיים מוגברים, ילדים שמנים עלולים לחוות קשיי נשימה, סיכון מוגבר לשברים, יתר לחץ דם, וסמנים מוקדמים של מחלת לב וכלי דם, עמידות לאינסולין והשפעות פסיכולוגיות.

מחקר שנערך לאחרונה בארץ הנוכחי בחן את הקשר בין כושר גופני ועודף משקל בקרב ילדים עם DCD. המדגם כלל 69 ילדים בטווח גילאים 6-11 שנים. כל הילדים למדו במסגרות חינוך רגיל בבתי ספר יסודיים ברחבי הארץ. הממצאים העלו ממצאים הדומים למחקרים קודמים והם כי ילדים עם DCD מציגים רמת כושר גופני נמוכה לעומת קבוצת הילדים הטיפוסיים. בנוסף נמצא כי קיים קשר בין משקל עודף לDCD, כלומר ילדים המאובחנים עם DCD היו בעלי משקל גבוה יותר מקבוצת הביקורת.

זיהוי מוקדם של האבחנה הוא קשה ולרוב הגיל הממוצע למתן אבחנה זו הוא סביב המעבר מהגן לבית הספר, כיוון שבשלב זה דרישות הסביבה הופכות למורכבות יותר. עם זאת, ישנה חשיבות רבה באיתור מוקדם ובקבלת טיפול מתאים לשם הפחתת התנסויות חברתיות, רגשיות והתנהגותיות שליליות.

Lifshitz, N., Raz-Silbiger, S., Weintraub, N., Steinhart, S., Cermak, S. A., & Katz, N. (2014). Physical fitness and overweight in Israeli children with and without developmental coordination disorder: Gender differences. Research in developmental disabilities35(11), 2773-2780.‏

הפוסט הפרעה התפתחותית בקואורדינציה והשמנה בקרב ילדים הופיע ראשון בביחד, מרכז לטיפול בילדים והורים.

]]>
https://mbeyahad.com/%d7%94%d7%a4%d7%a8%d7%a2%d7%94-%d7%94%d7%aa%d7%a4%d7%aa%d7%97%d7%95%d7%aa%d7%99%d7%aa-%d7%91%d7%a7%d7%95%d7%90%d7%95%d7%a8%d7%93%d7%99%d7%a0%d7%a6%d7%99%d7%94-%d7%95%d7%94%d7%a9%d7%9e%d7%a0%d7%94/feed/ 6
מהו DCD? הפרעה התפתחותית בקואורדינציה https://mbeyahad.com/%d7%9e%d7%94%d7%95-dcd-%d7%94%d7%a4%d7%a8%d7%a2%d7%94-%d7%94%d7%aa%d7%a4%d7%aa%d7%97%d7%95%d7%aa%d7%99%d7%aa-%d7%91%d7%a7%d7%95%d7%90%d7%95%d7%a8%d7%93%d7%99%d7%a0%d7%a6%d7%99%d7%94-dcd-developmenta/ https://mbeyahad.com/%d7%9e%d7%94%d7%95-dcd-%d7%94%d7%a4%d7%a8%d7%a2%d7%94-%d7%94%d7%aa%d7%a4%d7%aa%d7%97%d7%95%d7%aa%d7%99%d7%aa-%d7%91%d7%a7%d7%95%d7%90%d7%95%d7%a8%d7%93%d7%99%d7%a0%d7%a6%d7%99%d7%94-dcd-developmenta/#comments Tue, 20 Oct 2015 14:27:10 +0000 https://nzbeyahad.wpengine.com/?p=109 מהו DCD? הפרעה התפתחותית בקואורדינציה (DCD-DEVELOPMENTAL COORDINATION DISORDER )       בתקופת הילדות, מומחיות מוטורית מהווה גורם מרכזי להצלחה בביצוע מיומנויות יום יום כגון שליטה בכלי אוכל ועצמאות בלבוש (כפתור כפתורים, רכיסת רוכסן או קשירת שרוכים), מיומנויות למידה כגון שליטה בכלי כתיבה ושרטוט ומשחקי תנועה מגוונים כמו תופסת או משחקי כדור. שליטה במיומנויות מוטוריות מהווה […]

הפוסט מהו DCD? הפרעה התפתחותית בקואורדינציה הופיע ראשון בביחד, מרכז לטיפול בילדים והורים.

]]>
מהו DCD? הפרעה התפתחותית בקואורדינציה (DCD-DEVELOPMENTAL COORDINATION DISORDER )

 

 

 

בתקופת הילדות, מומחיות מוטורית מהווה גורם מרכזי להצלחה בביצוע מיומנויות יום יום כגון שליטה בכלי אוכל ועצמאות בלבוש (כפתור כפתורים, רכיסת רוכסן או קשירת שרוכים), מיומנויות למידה כגון שליטה בכלי כתיבה ושרטוט ומשחקי תנועה מגוונים כמו תופסת או משחקי כדור. שליטה במיומנויות מוטוריות מהווה גורם חשוב בהתפתחות החברתית והרגשית של ילדים. מחקרים מצביעים על השפעות שליליות בתפקוד היומיומי, הרגשי – חברתי, ההתנהגותי והלימודי הנובעות מקשיים מוטוריים. מרבית הילדים החשודים כבעלי הפרעת קואורדינציה התפתחותית אינם מוכרים והעלויות לטווח הארוך בנושאי חינוך, בריאות והתפתחות אישית הן גבוהות. ישנן ראיות מדעיות מובהקות המקשרות קשיים קואורדינטיביים משמעותיים ובעיות פיזיות, פסיכולוגיות וחינוכיות משניות הכוללות כושר גופני ירוד, השמנת יתר, בידוד חברתי וכשלון אקדמי.

 

במשך שנים ההתייחסות לבעיות בקואורדינציה בתקופת הילדות הייתה משנית הואיל ובתקופה זו רווחה האמונה כי בעיות מוטוריות, מלבד החמורות שבהן, נובעות מעיכוב קל בבשלות מערכת העצבים. מכאן התפתחה סברה כי עם ההתבגרות הפערים בתחום המוטורי ילכו ויצטמצמו. ממצאים שהתקבלו ממספר מחקרי אורך, הפריכו אמונה זו. נמצא כי ילדים שאובחנו כמסורבלים בתנועה בגיל שש, המשיכו להתאפיין בבעיות מוטוריות וממגוון קשיים בתחום הלמידה ובתחום החברתי – רגשי בגילאים מאוחרים יותר. ממצאים אלו ועוד רבים אחרים תרמו במידה רבה להעלאת המודעות בהקשר לקשייהם של ילדים על בעיות בקואורדינציה המוטורית.

 

הפרעת קואורדינציה התפתחותית (Developmental Coordination Disorder) היא הפרעה מוטורית נוירו-התפתחותית המאופיינת בסרבול ובביצועים איטיים ולא מדויקים של מיומנויות מוטוריות, שמקורה ראשוני ואינו קשור בלקויות אחרות. תכונה מרכזית של ההפרעה, אשר בעבר ניתנו לה שמות רבים, היא הקושי בלמידה ובביצוע משימות יומיומיות. אבחנה של DCD תינתן רק אם הקושי במיומנויות מוטוריות מפריע להשתתפות בפעילויות היום יום בבית, בבית הספר, בשעות הפנאי ובמשחק כדוגמת רחצה, לבוש, מיומנויות משחק, כתיבה ועוד, בהתאם לגיל הילד.

 

לפי ספר האבחנות הפסיכיאטריות, DSM-5- ,הפרעה התפתחותית בקואורדינציה פרושה "לקות משמעותית בהתפתחות מוטורית הגורמת לביצוע נמוך באופן מובהק מהגיל ומרמת האינטליגנציה של הילד, (2) מפריעה משמעותית להישגים אקדמיים או פעילויות של חיי היום יום, (3) אינה נגרמת ממצב רפואי כללי (כמו שיתוק מוחין, המיפלגיה או ניוון שרירים) או הפרעה התפתחותית נרחבת, (4) אם קיים מצב של פיגור שכלי, הקשיים המוטוריים הם נוספים לאותם הקשיים המאפיינים לרוב מצב זה". לפי הגדרה זו, רמת הביצוע המוטורי של ילדים אלה נמוכה מהרמה המצופה מילדים בני גילם. (איגוד הפסיכיאטרי אמריקאי,2013)

 

השכיחות של DCD בילדים בטווח הגילאים 5-11 שנים הוא 5-6%, כאשר היחס בין בנים לבנות נע בין 2: 1 ו -7: 1 בהתאמה. ידוע כי DCD נלווה לרוב עם הפרעות נוירו – התפתחותיות אחרות כגון לקויות למידה והפרעת קשב וריכוז אשר שניהם כבר נמצאו כקשורים לסיכון מוגבר לקשיים רגשיים – חברתיים הכוללים קשיי השתתפות חברתית, הערכה עצמית נמוכה ודיכאון.

 

למרות התפקוד החברתי-רגשי של ילדים עם DCD צוין כדאגה העיקרית להורים, מרבית המחקר שנערך בתחום זה התמקד בתיעוד המעורבות החברתית הירודה של ילדים אלה. ילדים עם DCD נוטים פחות להיות מעורבים במגרש המשחקים, מבלים פחות זמן עם חברים, ויש להם פחות אינטראקציות עם בני גילם בהשוואה לאלו ללא DCD. ישנן ראיות מחקריות נוספות המעידות כי בידוד חברתי זה מתגבר כשהילד מגיע לגיל ההתבגרות.

 

קבוצת הילדים עם DCD מאופיינת בשונות גבוהה, ולכל פרט בה ישנו פרופיל שונה מבחינת מגוון הבעיות ודרגת החומרה שלהן. מכאן, לא ניתן לקבוע כי קיים ילד "מסורבל" טיפוסי. חוסר האחידות באופי ובדרגת החומרה של הבעיות המוטוריות שמאפיינת את קבוצת הילדים עם DCD מקשים על תהליך זיהוי והאבחנה. נכון להיום, לא קיים כלי אבחוני יחיד אשר יש באפשרותו לכסות את הטווח הרחב של מיומנות מוטורית, תוך בדיקת כלל המאפיינים המתארים ילדים עם DCD.

 

יזדי-עוגב, א., זאב, א. (2006) הפרעה התפתחותית בקואורדינציה (DCD): שכיחות ומאפייני הביצוע בקרב בנים ובנות משני בתי ספר בישראל. סחי" ש: סוגיות בחינוך מיוחד ובשיקום 5-20.

Cermak, S. A., & Larkin, D. (2002). Developmental coordination disorder. Cengage Learning.‏

Heath, N. L., Toste, J. R., & Missiuna, C. (2005). An Exploration of the Relationship between Motor Impairment and Emotional/Behavioural Difficulties amongst Children Suspected of having DCD.  כתב עת ישראלי לריפוי בעיסוק, E153-E171.‏

הפוסט מהו DCD? הפרעה התפתחותית בקואורדינציה הופיע ראשון בביחד, מרכז לטיפול בילדים והורים.

]]>
https://mbeyahad.com/%d7%9e%d7%94%d7%95-dcd-%d7%94%d7%a4%d7%a8%d7%a2%d7%94-%d7%94%d7%aa%d7%a4%d7%aa%d7%97%d7%95%d7%aa%d7%99%d7%aa-%d7%91%d7%a7%d7%95%d7%90%d7%95%d7%a8%d7%93%d7%99%d7%a0%d7%a6%d7%99%d7%94-dcd-developmenta/feed/ 5