דילוג לתוכן

אתר 'מרכז ביחד' בתהליכי עדכון ובנייה בתקופה הקרובה.

טיפול CBT

טיפול קוגניטיבי התנהגותי  CBT

 Cognitive Behavioral Therapy

הוא טיפול קצר מועד שמתבסס על ההבנה כי כולנו מונעים ממחשבות שיוצרות רגשות ותגובות התנהגותיות. דרך הבנת המחשבות, ניתן לשנות דרכי התנהגות לא יעילות ולהתמודד עם קשיים רגשיים מגוונים. הטיפול יעיל לטיפול בחרדה, דאגנות, המנעויות, כעס, אתגרי למידה, קשב וריכוז, הבנת מצבים חברתיים ועוד.  

יתרונות הטיפול
על מה ניתן לעבוד במסגרת הטיפול?

דאגנות וחרדה

דאגה מופרזת סביב נושאים רבים, שמאיימים על הילד כגון פחד מחושך, מלישון לבד, מפציעה ומחלות, פחד ממוות, מגובה, מפרידה, ממבחנים, המולה, מפגש עם כלבים ועוד. כשהמצוקה מתמשכת הפחד הופך לחרדה. יכולה להווצר הימנעות , תגובת קיפאון או אפילו תגובות כעס ואלימות. ילד חרד הוא ילד בעל צורך בוודאות וקושי לשאת שינויים, ילד שמתקשה לגלות גמישות להתמודד מול מציאות משתנה. בטיפול נזהה האם החרדה מונעת מהילד להנות ולהשתתף בפעילויות היומיום, נבנה יחד את סולם החרדה ונדרג את הפעילויות המאיימות. ניצור התנסויות מותאמות וניתן חיזוקים על היכולת להתנסות ולחוות ארועים שמעוררים חרדה. נלמד להבחין מה בין מפחיד למסוכן ונתרגל דרכים לווסת את כאבי הראש, הבטן, דפיקות הלב המואצות, היובש בגרון .

חרדה חברתית

נוצרת עקב חשש מביקורת. הפחד שיצחקו עליי, שיראו שאני לא שווה, שיעריכו אותי באופן שלישי. כל חוויה של ביקורת שלילית גורמת לילד להסתגר להמנע ומחזקת את הצורך לדאוג עוד . הילדים מפסיקים לצאת לחברים, לחוגים, לתנועה, מתכוננים במשך זמן ארוך לפני כל מפגש חברתי, נצמדים להורים, לחבר אחד מוכר ובטוח, חשים לא בנוח בקבוצה, מדווחים על הזעה, דפיקות לב כשצריכים להשתתף בפעילות בקבוצה, מתקשים לדבר ולנוע בחופשיות.

ניהול כעס והתפרצויות

כעס הוא רגש חשוב בחיינו. מטרתו לאותת שמשהו לא בסדר, שכדאי לשנות ולתקן. כעס שמתפרץ בעוצמה גבוהה מידי עשוי להעיד על ילד רגיש שחווה את העולם בעוצמה כמו במקרים של ילד עם הפרעת קשב וריכוז ADHD או ODD . התפרצות כעס עשוייה להעיד על ילד שלא מבטא רגשותיו, שמפרש כעס כרגש שלילי ולא לגיטימי , או שפועל עם טעויות חשיבה: חייבים להצליח, אסור לטעות, אני גרוע, הכל באשמתי. מחשבות נוראיות שמנבאות עתיד שלילי כמו: יעזבו אותי, יפגעו בי . הכעס מתבטא לעיתים בסף תסכול נמוך, בנטייה להתרחק ולהמנע מארועים היוצרים תסכול ובכך, התחושה של הילד שלא יכול להתמודד עם ארועי אי הצלחה הולכת וגוברת. בטיפול נפעל להעלות את סף התסכול, ללמוד לפרש ולחשוב בצורה פחות תובענית וקיצונית ולקבל את עצמי ואת האחרים. הדרכת הורים חיונית להצלחת התהליך.

הפרעת קשב וריכוז

הפרעת קשב וריכוז מופיעה במהלך הילדות ומתבטאת בקושי לעכב התנהגות, לשמר או למקד קשב, לווסת רמת פעילות בהתאם לדישות הסביבה. אתגרים כמו איחורים, שיכחה ופיזור דעת, דברים שנעשים ברגע האחרון, קושי להעסיק את עצמי, לנהל משימות, לפתור בעיות, לקבל החלטות כולם קשורים לתפקודים הניהוליים הלקויים בבסיס הפרעת הקשב והריכוז. במהלך הטיפול מעלה הילד/ המתבגר את המודעות לקיום הפרעת הקשב והריכוז, הוא לומד שבקשב וריכוז יש גם מתנות כגון- יצירתיות, רגישות, כשרון מנהיגות, ספורטיביות, דמיון ועוד הוא מבין שהאופן בו הוא רואה את עצמו או האופן בו הסביבה מתייחסת אליו כעקשן, עצלן, מרדן, קשורים לקשב ושיש דרכים לנהל את הקשב, לשפר מיקוד ובקרה, להעלות תחושת סיפוק ושליטה, להפחית טעויות ולהגיע לקבלה של האבחנה ולחיים טובים ומאושרים לצידה.

קושי להבין מצבים חברתיים- טעויות חשיבה

ילדים מתבגרים ומבוגרים רבים נוטים לחשוב מחשבות אוטומטיות, להכנס למלכודות חשיבה. מחשבות שליליות כגון: תמיד אהייה לבד, כולם שונאים אותי, עושים לי דווקא, אני מאכזב את כולם, לא מבינים אותי. לפעמים מתוך אימפולסיביות, לפעמים כי זו הדרך בה אני רגיל לפעול וכי היא שומרת עליי מאכזבות ופגיעות. בטיפול נלמד לפרק כל ארוע ונגלה כי כאשר משנים את הדרך בה חושבים את המציאות, החוויה הרגשית ,ההתנהגות וכמובן תחושות הגוף משתפרות.

טיפול בהורים והורות

גמישות פסיכולוגית אצל הורים וילדיהם משפרת יחסים במשפחה ותורמת לרווחה נפשית. עבודה טיפולית עם הורים מובילה לשיפור בגמישות הפסיכולוגית וההתנהגותית אצל ההורה ואצל הילד. הורים רבים נוטים להמלט מסיטואציה לא נעימה, למשל, לא רוצים שילדם יחוש סבל או כאב ועושים עבורו דברים כדי לשמור אותו מוגן או רוצים שיפסיק לצרוח ונותנים לו את אשר ביקש כדי שהבית יהיה שקט. בטיפול בהורות לומד ההורה להפחית את רמות הלחץ והדאגה בעת מצבי קונפליקט, ההורה נשאר נוכח עם הילד שלו גם ברגעים מאתגרים, לומד לנהל סיטואציות מול הילד ולהגיב בצורה מותאמת.

ויסות רגשי

וויסות טוב מתייחס ליכולת להשתמש בטווח רחב של רגשות, לשלוט בעוצמת הרגש כתגובה לגרויים השונים ולבצע מעברים חלקים בין רגשות שונים. ישנם מרכיבים מולדים הקשורים בוויסות, למשל מערכת עצבים שרגישה לאור קול או רעש או כזו שמחפשת עוצמה ותנועה, אך יכולת הויסות משלבת בין המאפיינים של הילד ואספקטים של ההורים. הורה לילד ערני ותגובתי בכיין וחסר שקט, יכול להגיב בחוסר סבלנות, דריכות ומתח או ניתוק והתעלמות. אותו הורה גם יכול לתמוך ביכולת של הילד להתגבר על רגעים לא נעימים ולווסת את עוצמת התגובה שלו ובכך לתמוך ביכולתו לפתח יכולת טובה לוויסות רגשי.

קושי לקבל סמכות וגבולות

בדיקת גבולות היא חלק טבעי בתהליכי גדילה ויציאה לעצמאות, כך מגבש הילד את זהותו, מפתח נפרדות ומתרחק מההורה, בודק למה הוא מסוגל ולומד להאמין בעצמו. בעזרת גבולות ירכוש הילד הרגלים טובים, יתנהל לפי חוקים, ילמד דאגה וכבוד לאחר, ישמור סדר יום וכללים. יכולת ההורה להציב גבול אוהב מלמדת את הילד שהעולם ברור, שהוא מוגן ושיש מי ששומר עליו, הילד יכול להיות רגוע ופנוי לשחק, ללמוד, ליצור. הורים רבים מתקשים להציב גבול, הדבר יוצר קונפליקט מול הילד, הילד עצוב או כועס וההורה חש שהוא גורם לילד סבל, שהילד מרגיש לא אהוב, שהוא הורה רע. הורים רבים עייפים ממאבקים עם הילדים ומוותרים על הגבולות, מגיבים בחוסר עקביות, נבהלים מתגובות עוצמתיות של הילדים, פותרים בעיות עבורם, או נותנים להם עודף חופש בחירה , דבר שיוצר ילד חרד שמרגיש שלא שומרים עליו ושאין לו הגנה. בואו ללמוד איך להגיד לא ,בצורה אמפתית שתחזק את ילדכם.

אלימות והפרעות התנהגות

ילד אלים, ווכחן, דורשני, שמקלל את ההורה ומאיים עליו כשלא מקבל את מבוקשו מלמד הורה פאסיבי שכדאי להשתמש בדינמיקה של סחיטה. ההורה לומד לקנות שקט באמצעות וויתורים. הילד מתרגל לצפות לוויתור מצד הורה כדבר מובן מאליו. הילד צובר ביטחון שיוכל להשיג כל שירצה והתנהגותו מקצינה. ההורה לומד במקביל לראות את כניעתו כבלתי נמנעת. כשההורה מנסה לאכוף סמכותו בכח- צעקות איומים ועונשים חרפים, הילד מגיב בהקצנה נוספת של ההתנהגות. הורים יכולים ללמוד לעשות משא ומתן, לזהות מתי לוותר ולהתעלם ומתי לדרוש מהילד לעצור, לשלם מחיר על ההתנהגות ולהבין שחצה קו אדום.

דימוי עצמי וערך עצמי

בואו לזהות את הכוחות שבכם, למצוא את המקומות בהם אתם נחושים, עצמאיים, נדיבים, אוהבים, אמיצים, יוזמים, חברותיים, מצחיקים.. בטיפול ניתן לשכלל חשיבה חיובית, אופטימיות ותקווה, ללמוד לצמוח אחרי משברים, להרגיע את עצמי כשעולה דאגה/ פחד/ עלבון /בהלה ולדעת ש" אני יכול לעשות את זה" , " קטן עלי" " אני משתפר מיום ליום"

המלצות

נשמח להיות בקשר 🙂

מלאו פרטים בטופס ונחזור אליכם בהקדם: