טיפול רגשי באמצעות אמנות

מהו טיפול באמנות?

מאחורי טיפול באמנות עומדת ההבנה שבכוחה של האמנות לרפא ולהעצים את היחיד, בעודה מסייעת להעלות תכנים ורגשות שקשה לנסח באופן מילולי. מחקרים מראים שלפעולת היצירה של האמנות יש אפקט מרפא, הן על הגוף והן על הנפש. טיפול באמנות מגיע לנושאי הליבה של המטופל באופן מהיר יחסית ואפקטיבי, ובכך מאפשר למטופלים להתבונן בבעיה מנקודת מבט שונה וחדשה.

 

מדוע טיפול באמנות מתאים מאד לעבודה עם ילדים?

לילדים אין תמיד את היכולת המילולית לתמלל את עולמם הפנימי באופן ברור. האומנות מסייעת להם לבטא את רגשותיהם וחוויותיהם באופן לא מילולי, בעודה מהווה שפה מאד טבעית ומוכרת עבורם. כל תמונה מספרת סיפור – ואמנות מסייעת לילדים ולנוער לספר סיפור שלא יכלו לבטא באופן אחר עד כה. האמנות הינה גם כלי חזק לפורקן של רגשות פחות נעימים כגון עצב, כעס, בושה ועוד. ילדים יכולים לפרוק רגשות עזים בחומר ולשחרר מעצמם הרבה מהעומס הנפשי. עבור ילדים החווים קשיים רגשיים, חברתיים או לימודיים, האמנות מהווה הזדמנות נפלאה לחוות שליטה בעולם הנחווה לא פעם עבורם ככאוטי ולא צפוי. בזמן יצירה, הילד בשליטה בחומר, וביכולתו לפתח מיומנויות ולהיות גאה בתוצריו המעניקים לו תחושה של הישג בעולמו.

 

מה קורה במפגשים?

במהלך הפגישות הטיפוליות, התנהלות הילד ביצירה ובמשחק וכן תוצריו האמנותיים השונים, מספקים למטפל מידע רב לגבי צרכיו ההתפתחותיים והרגשיים. במהלך המפגש הילד יכול להשתמש במגוון רחב של חומרים כגון צבעי פנדה, צבעי גואש, חימר, ניירות, טושים ועוד בתהליך היצירה. אין כל צורך בניסיון או ביכולות אמנותיים, מאחר והתהליך מתמקד בהבעה עצמית ולא ביצירת תוצר מוצלח או אסתטי. הילד יכול לבחור ליצור באופן חופשי או שהמטפל יכול לסייע לו בתהליך היצירתי על ידי מתן הנחיה מובנית. הנחיות המטפל במצבים אלה מטרתן לקדם עד כמה שניתן את הילד לקראת השגת מטרות הטיפול. לאחר היצירה, אפשר ב לתת לאמנות להביע את התכנים ללא ליווי מילולי, תוך כבוד רב לתוצר עצמו; או שהמטפל והמטופל יכולים לדון יחד אודות התוצר האמנותי.

מעבר ליצירה בחדר, הטיפול באמנות משלב משחק סימבולי, משחקי לוח, כתיבה, שיח חופשי ואף שימוש בכלים טכנולוגיים שונים (אפליקציות, משחקי מחשב, תכנות יצירה שונות של סרטים, מוזיקה ועוד) כדי ליצור אצל המטופל נכונות גדולה יותר לשיתוף והתגייסות לטיפול. מטרת המטפל להקשיב למה שהמטופל מביא לחדר ולעולם שהוא מביא עימו, ולהצטרף אליו אל תוך עולם זה. בנוסף, אל תוך השיח הטיפולי בחדר נכנסים גם כלים קוגניטיביים והתנהגותיים, כגון פיתוח מודעות עצמית למחשבות והתנהגויות פחות מועילות ולימוד אופני חשיבה ושיח פנימי מקדמים יותר.

 

 אילו פורמטים של טיפול באמנות קיימים?

טיפול באמנות יכול להתקיים באופן פרטני, דיאדי (הורה-ילד) או קבוצתי, בהתאם לצרכים הרגשיים, החברתיים והתקשורתיים של כל ילד ובהתאם למטרות הטיפוליות שנקבעו. לצורך חיזוק מיומנויות חברתיות שונות, קבוצות טיפוליות יכולות להתקיים בחדר הטיפול.

 

מדוע הדרכות ההורים משמעותיות לטיפול בילד?

להורים כוח רב ביצירת שינוי מהותי אצל ילדם. לא פעם מגיעים הורים לטיפול למודי ניסיון מטיפולים קודמים או עייפים מהתמודדות יומיומית מאתגרת עם ילדם, ולעיתים אין את הכוח להתגייס להגעה להדרכות. קודם כל, זה מאד מובן! בדיוק מסיבה זו ההדרכות מגיעות כדי למלא את המצברים. הורים מקבלים ליווי ותמיכה לאורך הדרך וכלים שימושיים ליישום בבית. ובעיקר – פגישות אלה הן מהותיות לטיפול ומאפשרות להעביר את המטרות ואת מוקדי הטיפול גם למרחב הביתי המשמעותי. מניסיוננו רב השנים, הטיפולים האפקטיביים ביותר הם אלה שמשלבים הדרכה הורית תדירה ועקבית.

בנוסף להדרכת הורים חודשית, הטיפול באמנות מלווה ביצירת קשר עם גורמי טיפול נוספים ובליווי והדרכה של צוותי החינוך – וכל אלה מתוך תפיסה שעבודה מערכתית טובה תורמת באופן המשמעותי ביותר לקידום הטיפול.

 

כתבה: מיקי אמסטרדם, MA, מטפלת באמנות מוסמכת